2024-07-30
香港人一年四季都咁中意打边炉, 今晚同几个朋友仔都突然边炉瘾起, 去左位于铜锣湾嘅街头火锅!!!原来E间火锅店有唔少明星帮衬过, 就连周董JJ周兴哲等等都系座上客, 真系坐坐下分分钟都撞到巨星!!!餐厅环境干净企理, 街头风装潢相当有特色, 车车最喜欢就系地盘果个area, 打卡几正嫁!!食物方面, 用料新鲜, 而且大大碟好有诚意, 今次点左双拼汤底花胶鸡汤拼喜胜沙爹汤, 唔系讲笑, 一嚟先整番碗花胶鸡浓汤是常识吧, 鲜味十足, 胶质丰富好滋补! 喜胜沙爹系一个混合多种酱料既汤底, 沙嗲味道浓郁, 但又唔会好辣!佢地嘅火锅配料选择十分多, 而且有d更系出面无嘅, 最正仲有平时出面嘅街头小食好似猪大肠/烧卖/鱼蛋!!! ✨️本地手切牛打边炉必点嘅手切牛, 今次食左牛颈脊同抓边, 牛味香浓, 口感肥嫩而有弹性✨️茅台新鲜牛颈脊抓边店员会先将一杯茅台倒入牛肉再搅拌, 就咁睇住都已经觉得好奢侈!!! 牛肉肉质爽口, 食落仲带啖啖酒香好好味!✨️极品第一刀梅头第一刀系车车最爱嘅部分, 无论点煮都系无得输! 肉质腍软, 脂肪均匀无筋, 爽口烟韧, 肉味香浓✨️梅菜猪肉丸拼虾丸自家制嘅手打丸大大粒好足料,
✨️本地手切牛
✨️茅台新鲜牛颈脊抓边
✨️极品第一刀
✨️梅菜猪肉丸拼虾丸
自家制嘅手打丸大大粒好足料, 梅菜猪肉丸食落鲜香带梅菜甜味, 真系好似食紧梅菜蒸肉饼咁, 重点系一d都唔咸好好食, 虾丸爽弹甘甜好出色
✨️墨鱼丸
平时少食丸嘅车车, 今晚都算食得几多, 墨鱼丸同样肉质爽嫩, 足料弹牙, 配沙嗲锅一流
✨️新鲜鸡子
质地相当柔软, 一咬即破, q弹味美
✨️炸品三宝(豆卜/炸鱼皮/鱼腐)
✨️什菇拼盘
✨️黑柏叶