2023-10-30
#搞串个pantry而家越来越多连锁 #打边炉 舖头,佢哋都系行日式🇯🇵,或者台式🇹🇼嘅风格。不过我哋都冇忘记港式🇭🇰嘅边炉,今次就嚟到一间位于 #屯门 ,标榜冇味精、家常菜嘅 #火锅 舖头啦!我哋系食佢哋嘅鸡煲火锅放题套餐😍,成人每位$168 (不设加一)💰。套餐可以拣 #鸡煲 🐔、 #酸菜鱼 🐟、或者鸳鸯锅♨️。另外仲额外送小菜🍳。饮品就包咗罐装🍻、同埋茶餐厅饮品☕️任饮。椒盐鲜鱿🌟🌟🌟避风塘式🔥嘅炒法同埋调味🧄,真系好惹味、好正🤤!配埋饮品放题嘅啤酒🍺一流。鱿鱼🦑出面嘅炸粉属于硬脆,如果薄啲口感会更加好😝。不过入面嘅鱿鱼大大块😍,而且嫩。打边炉🌟🌟🌟🌟🇯🇵日式寿喜烧汤底|好重嘅鲣鱼汁味同埋甜味,唔系正宗嘅日式味道,不过呢款港式嘅味道都好啱烚唔同嘅边炉料,好香。🥘香浓沙嗲汤底|沙嗲味好浓好香,而且花生味都好出,嘢食烚完之后沙嗲汤嘅味道入晒味。🌊紫菜响铃|浸完汤底之后吸收晒汤汁,加埋紫菜更加有鲜味,本身响铃有啲油味,不过都俾呢啲香味冚到。🐮肥牛|用咗牛五花嘅部位,好重油香味。而且每份都有好多牛肉,好满足,大家嗌嘅时候就住食唔食得晒呀。🪼芋丝|烚完之后又弹牙,又入味,吸收晒汤汁嘅浓郁香味。
椒盐鲜鱿🌟🌟🌟
打边炉🌟🌟🌟🌟
🪼芋丝|烚完之后又弹牙,又入味,吸收晒汤汁嘅浓郁香味。但系本身蒟蒻感觉轻盈,唔会腻。