2019-10-05 3508 浏览
阿拉斯加长脚蟹当造,海港酒家每斤都只喺卖$148,近乎批发价咁济,难得咁抵紧喺要揾埋朋友仔一齐擦番餐劲嘅!做紧大特价嘅缘故,酒楼晚市非常旺场,闲日7点钟去到酒楼攞飞等位,都要等成差不多个几两个钟先有得入座。如果打算食蟹的话,入座前记得向职员拣定蟹嘅大细,唔喺好快就比人拣哂心水size嘅长脚蟹。我地食个时大部份嘅长脚蟹都由5斤尾6斤起跳,无番三四个人都未必食得哂,记得约多几个朋友嚟开心share。原只清蒸长脚蟹喺唔使加手工费嘅,如果想试下其他烹调做法,茶楼都提供左好几款比大家选择,例如用蟹膏炒饭等,但就需要每款另加$100加工费。主角长脚蟹终于上枱啦,落单后都等左大半个钟先有得食。金黄色嘅蟹膏最突出,味道咸咸地带浓郁嘅油香味,所以我地都特意叫左炒饭打算用蟹膏嚟捞饭食。长脚蟹另一吸引人嘅地方就系佢又长又粗壮的腿,枱上每人都有一把较剪比你慢慢拆开蟹壳食肉,长脚蟹身形大所以拆肉都唔算难。打开蟹壳,入面系鲜甜嘅蟹肉,肉质口感好好完全唔霉,证明只蟹的确新鲜。长脚蟹底下加左蛋白一齐去蒸,蛋白吸收左蒸蟹个时流出嘅精华,食落鲜味十足。四个人食蟹再加两个小菜,埋单约$1200,价钱合理,食物质素有水准,大

四个人食蟹再加两个小菜,埋单约$1200,价钱合理,食物质素有水准,大家都食到好满足咁离开。
  • 阿拉斯加长脚蟹