2019-09-05
之前已经喺IG不断见过check in Taipei的美食post,觉得非常吸引!但每一次经过都见到有很多人在排队等候,所以每一次都话这间餐厅擦身而过。今日见门口唔系太多人就尝试吓排队!餐厅帮我着一些经典的台湾歌曲,很有那些年的感觉。我哋叫咗一些著名嘅台湾食物,包括盐酥鸡,牛肉面,和蛋饼等等。牛肉面:我非常推介呢一款牛肉面,首先餐厅嘅牛肉面汤底非常浓郁之余配料亦非常丰富,配料包括有油条,豆卜等等!油条吸收了牛肉汤的精华非常美味,牛肉是牛筋腩的位置,餐厅炆得非常软霖!而且面条弹牙挂汤!值得推介。盐酥鸡:盐酥鸡炸得很松脆,基本上可以讲外脆内嫩!鸡肉肉汁丰富,食落去唔会感觉油腻。鳗鱼蛋饼:这个鳗鱼蛋饼使用了原条鳗鱼,面头布满木鱼和沙律酱,而蛋饼跟是包着香甜的玉米,整体味道丰富有层次。最后必食嘅一定系餐厅嘅Oreo麻薯,但最特别嘅系呢个Oreo麻薯原来一啲都冇糯米嘅成份,呢个麻薯系用木薯粉造成嘅, QQ弹弹的加埋Oreo碎碎!!邪恶得来味道超正!