2019-01-06 56 浏览
近年台湾黑糖鲜奶热潮袭港,台式调饮店林立,但质素参差,所以为了寻找好饮的黑糖鲜奶,今日专程来到尖沙咀Next Battle. 铺头细细,但给人光明阔落嘅感觉,开放式厨房,望见里面清洁干净。台湾店员用亲切的台湾腔问想要咩嘢饮,好似真系去咗台湾咁。等左大约10分钟,终于有期待已久嘅黑糖鲜奶啦。见到黑糖和鲜奶慢慢融合,𠮶种感觉好治愈😆💕卖相吸引,味道也不错,店舖使用新鲜牛奶,感觉好fresh,我叫咗正常甜度,黑糖分量刚刚好,饮品不太甜,黑糖香味和鲜奶融合,感觉好夹,整杯饮品主要甜味来自珍珠,珍珠烟韧有口感,明显用香浓嘅黑糖烹煮过💕呢杯系非常特别,但要欣赏下个芝士奶盖,新鲜忌廉带微咸,口感好滑,芝士味道好浓郁!临走先见到原来有冬季特别饮品,好想试吓个黑糖芝士,下次再嚟!

台湾店员用亲切的台湾腔问想要咩嘢饮,好似真系去咗台湾咁。

等左大约10分钟,终于有期待已久嘅黑糖鲜奶啦。
黑糖波霸鲜奶

见到黑糖和鲜奶慢慢融合,𠮶种感觉好治愈😆💕

日出蜜香红奶盖

黑糖波霸鲜奶