2023-11-03
今日行完荃湾广场就想揾嘢食,记起哩度附近有间台式餐厅都几多人食就今日去帮衬。点左招牌牛三宝面同埋麻酱鸡肉凉面,饮品方面拣左爱玉芒果绿茶同百香双响。牛三宝面好足料而且卖相非常吸引,牛肚,牛𦟌炆得非常岩火候,仍带有咬劲唔会过淋,但又唔会咬唔到。而且牛𦟌都好厚身,好味道。牛筋就大大条,滑溜又弹牙,可以自行拣选汤底,我要左麻辣汤底,唔会太辣,但又过瘾。另外麻酱鸡肉凉面都好好味,麻酱经过调配唔会太浓花生味道,略带甜味,凉面配有青瓜丝,鸡蛋丝同埋红萝卜丝增加口感同味道,夹埋凉浸浸嘅面食,香气系口腔漫延,食落又够清爽开胃。好特别地呢间餐厅鸡肉唔系用鸡丝而系整片鸡肉,食落唔会干身,仲几有鸡味,好食。台式饮品就当然要拣杯爱文芒果绿茶,味道非常香浓,甜甜嘅芒果香又清新,加少少茶中和甜度,正!另外杯百香双响除咗香甜椰果仲有珍珠,咬落非常QQ软糯,夹埋百香果嘅清香,呢餐真系令人大满足!