2021-12-18
台湾菜虽然系港人至爱,但其实黎黎去去都系𠮶几道菜,牛肉面卤肉饭盐酥鸡等间间台湾菜都黎唔开呢D野,尤其系蛋饼,呢样平平无其嘅野却成为食客最推介嘅美食,而呢间餐厅就突破咗呢个界限😲。 哥哥添饭呢个咁古灵精怪嘅名已经令人留底印象。 餐厅位于观塘创纪之城,一个office楼下,近著美亚,大多系打工仔过黎帮衬,位置较为偏僻🧐。 餐厅环境简洁,符合现代文青风格,白色嘅灯光衬拖住大型落地玻璃,比人一种舒适而时尚嘅感觉,与传统台湾菜有好大嘅出入😮。 餐牌版面已经好colorful,再唔系传统嘅/ ✔✔纸。 餐厅主打多款特色多国美食,有烧比目鱼,红烧扩肉,花雕醉鸡,附合素食/低碳饮食嘅需求👏。 面对著咁多特色美食,我都系拣返传统派嘅牛肉面🤪。 牛肉面$ 88睇落好似几贵咁,但除吃牛肉面之外,仲有超多款配菜+水果+饮品,计计埋埋,性价比都几高吓🤑。 汤头闻到有阵甘香,饮落非常顺喉,甘甜诱人,果味突出,出乎意料之外。 当然都有牛骨/少许药材嘅香味,令人感到焕然一新。 对我而言,如果有返D脂香感就更好牛腱肉有四旧,切得几厚,但呢个就稍为逊色,食落有少少韧,有旧全部都系筋,有肉味嘅。 牛筋覆盖半个碗,但就未够软
牛肉面$ 88
牛腱肉有四旧,切得几厚,但呢个就稍为逊色,食落有少少韧,有旧全部都系筋,有肉味嘅。 牛筋覆盖半个碗,但就未够软腍,颜色偏白,炆得未够耐😐。
面条嘅款式有D特色,个型状同粗幼度都好似某个牌子嘅包装面条(留比大家自行想像啦)。 面条颜色好黄,口感非常爽弹,但我就宁愿要返一般刀削面😅。
糖心蛋生熟程度理想,浆口,外层好似有腌过,但就乜卤水味都冇。 汤入面仲有虫草花酸菜同杞子,有D似药膳牛肉面咁😲。
肉燥烫青菜已经好耐冇食过,因为单点真系好唔抵。 肉燥被D水沟稀咗,味道故之然偏淡,我就几唔钟意呢种做法。 肉燥碎到成蓉,肥瘦适中。 青菜油润光滑😋。
咸酸菜有三种,味道大致上都一样,全部都爽脆而咸酸。 中间嘅啡色野中间有粒核,食落溶溶烂烂(唔知叫乜名)。 旁边嘅腌苦瓜冇乜咬口,两者都有著不自然嘅甜味。 最上嘅炸樱花虾咸鲜味重,如薯片般香脆,令人食唔停口。 最后就以水果作结尾👍。