2020-10-20
2020年10月9日。晴。湾仔。呢日喺湾仔做嘢,早咗放lunch,即刻开个网上饮食平台揾餐厅食晏!「后街牛扒」其实好耐之前已经听过佢个大名,但一直未有机会试,呢日终于有机会喇!叫得「后街」都估到位置比较隐蔽,但估唔到喺呢条交加里我都要来回行咗两次先揾到佢。。。原来餐厅唔事先预订,lunch time几乎系冇可能有位呢日我独食,店员都要make sure我可以准时交番张台先可以入座然后又见到好多人冇订位嘅食客摸门钉所以记住!记住!记住!订台!订台!订台!餐厅装修好有特色,一入门口𠮶幅墙就系「九龙皇帝」曾灶财嘅墨宝而家喺街真系买少见少,几乎绝迹Menu design都沿用曾灶财墨宝做background午餐时段午餐当然最受欢迎价钱方面牛扒贵啲,其他鸡、鱼、猪就平啲~一场嚟到我紧系食牛喇!Drink menu有唔少选择,最尾嘅冻柠茶同冻柠水仲要写住任饮!!不过我谂住食完再去帮衬其他黄色饮品店,所以就冇嗌嘢饮~甘笋忌廉汤,跟餐餐牌冇写明,但原来跟餐有好多嘢食!!第一样上台嘅系呢个汤~甘笋味唔太出,所以饮落有啲似南瓜汤咁,啱晒我呢啲惊红萝卜嘅人~~~汤嘅质地浓稠,饮完好有满足感~凯撒沙律,跟餐菜
原来餐厅唔事先预订,lunch time几乎系冇可能有位
然后又见到好多人冇订位嘅食客摸门钉
所以记住!记住!记住!订台!订台!订台!
而家喺街真系买少见少,几乎绝迹
午餐时段午餐当然最受欢迎
价钱方面牛扒贵啲,其他鸡、鱼、猪就平啲~
一场嚟到我紧系食牛喇!
不过我谂住食完再去帮衬其他黄色饮品店,所以就冇嗌嘢饮~
甘笋忌廉汤,跟餐
餐牌冇写明,但原来跟餐有好多嘢食!!
第一样上台嘅系呢个汤~
汤嘅质地浓稠,饮完好有满足感~
凯撒沙律,跟餐
菜唔腍唔烂,清甜爽口!
仲有为数唔少嘅bread crumb同埋烟肉,当然仲有滋味芝士粉~
牛油果酱多士配炸羽衣甘蓝,跟餐
呢个摆盘极具艺术感!
靓到有啲唔舍得食咁滞
羽衣甘蓝炸得好酥脆,变咗好似紫菜咁,风味十足~
多士配牛油果酱亦少见,但好味~
美国PRIME安格斯厚切牛小排配薯条,$158
餐牌上面写明所有食物即叫即整,同埋会因应客人食嘢快慢而调整上菜速度~
服务非常贴心,但亦都要提醒番,赶嘅话落单讲声先好点牛扒~
牛小排系前胸肋骨部位,系连骨嘅牛扒
见嚿骨嘅size就知呢嚿牛扒唔少嘢!
冇估到牛扒咁大块,足足横跨3条骨~
牛扒嘅烟烤味香浓,外面焦香,内里肉质软滑~
近骨位会有啲筋,但食落口都唔会好似香口胶咁~
最最最欣常系牛扒旁边嘅蒜蓉!
同牛扒超级夹!令人欲罢不能~~
薯条亦较平时食开嘅粗,非常饱肚!
食完仲有「香港加油」湿纸巾~
良心小店就系正,就连张单都好有意思~