2021-02-16
茶聊,同“茶疗”同音,后者似乎更符合英文名“Tearapy”既意思,可能餐厅想以茶“聊”及“疗”。今次第二次到访,彷如隔世。不过餐厅冇变,一样高楼底,装修以灰黑色为主,感觉摩登。今日系大年初五,黎呢度食个西式开年饭先。今日要试新野,拣左一份面包,一份宾尼迪同一份沙律分黎食。另外仲有好多小食拣。落单系自己去收银俾钱先,之后野食会送上。粟米忌廉汤(跟餐)套餐包括是日餐汤,今日系粟米忌廉汤,汤用茶杯上,可以当茶饮,哈哈。饮完暖下胃先。原只龙虾包配薯条 $178新年拣个好意头既哈哈笑龙虾包先。龙虾包切开两件,方便食用。龙虾肉拆好哂,包括两只龙虾钳仔,上面加左芒果酱同爽脆蟹籽,甜甜酸酸,通常西式龙虾都系食酱多。个包明显搽左牛油烘过,几脆口,不过入面就冇龙虾肉,但系有一块羽衣甘蓝。炸薯条加左调味,不过唔过咸,冻左少少先食都仲脆脆地,点茄汁食尚可。伴碟仲有少少新鲜沙律菜同半粒车厘茄,加左少少沙律酱唔会肥。粉粉荷兰汁配松露巴马火腿宾尼迪 $108上次食左三文鱼宾尼迪,今次试下Menu既另一款先。粉粉荷兰汁配松露巴马火腿宾尼迪一客两件,卖相好靓。半熟宾尼迪整得合格,上面加左少少松露酱,几香。我钟意流心蛋
粟米忌廉汤(跟餐)
原只龙虾包配薯条 $178
粉粉荷兰汁配松露巴马火腿宾尼迪
粉粉荷兰汁配松露巴马火腿宾尼迪 $108
粉粉荷兰汁配松露巴马火腿宾尼迪
上次食左三文鱼宾尼迪,今次试下Menu既另一款先。粉粉荷兰汁配松露巴马火腿宾尼迪一客两件,卖相好靓。半熟宾尼迪整得合格,上面加左少少松露酱,几香。我钟意流心蛋汁同下面个块咸香既巴马火腿一齐食。而再下面垫底有新鲜沙律菜同面包,加左适量荷兰汁,唔干又好食。唔够菜仲有唔少沙律菜同半粒车厘茄加d沙律酱伴碟。
牛油果龙虾肉配有机藜麦沙拉跟蛋白卷
牛油果龙虾肉配有机藜麦沙拉跟蛋白卷 $98
牛油果龙虾肉配有机藜麦沙拉跟蛋白卷
牛油果酱好滑,龙虾肉份量好多,我钟意佢个调味,加左d洋葱粒,清新轻盈,比龙虾包𠮶个味道更出。蛋白卷煎得唔油。新鲜沙律菜上面加左脆脆藜麦同面包粒,增添口感。而沙律酱系甜甜地既芒果汁,唔够味仲有少少绿色同粉红色既碎碎少少咸可以捞埋一齐食。
呢度d野饮好正,饮完好似食完甜品咁,悭返甜品钱。跟餐叫饮品仲平d添。选择都好多。
脏脏紫薯鲜奶沙冰
脏脏紫薯鲜奶沙冰 $44 (跟餐+$14)
脏脏紫薯鲜奶沙冰
脏脏紫薯鲜奶沙冰超级推介!首先卖相打卡一流。份量都几大杯,除左明治鲜奶,仲有唔少紫薯蓉同沙冰,口感丰富,每啖都饮到紫薯蓉同沙冰!最惊喜系居然有少量芝士奶盖系杯身附近,用匙羹刮落黎一齐饮,饮落更加有少少咸香。我饮左半杯真系唔太够喉,而杯野饮本身唔会过甜。
牛油果桃胶鲜奶
牛油果桃胶鲜奶 $46 (跟餐+$16)
牛油果桃胶鲜奶
上次试左冻木瓜桃胶鲜奶,今次试下另一款热桃胶鲜奶。呢杯牛油果桃胶鲜奶又系超级推介!首先分量超级大杯,外表可能平平无奇,但系查实非常浓厚,有劲多桃胶,超足料。牛油果加上鲜奶原来好好饮,味道唔太重牛油果味,介乎牛油果同明治鲜奶之间,好饮。饮完真系好似饮完糖水,但系又唔会过甜,大满足。
呢度d饮品真心超“疗”。跟餐加钱真系几抵。饮品食物卖相打卡一流。座位舒服,冷气非常够冻。怪唔得我地走个阵一点几全场爆满。