2024-06-17
由于商场选择不多, 所以我间中都会来堂食。这间米籽是开放式设计, 佢啲味道, 将整层商场都覆盖左, 每次在L2 层, 都会闻到一阵米籽食店既味道。由佢开张排长龙, 到现在无人排队帮衬。记得新开张时, 食物质素是ok 的, 啲𩠌都多啲。但日渐地, 发现佢啲𩠌比得越来越少。尤其是今晚食过有不愉快经历后, 我决定以后不会帮衬这间店。我今晚大约7点左右嚟到, 坐下点了个胡椒汤底薯粉+冬菇+紫薯珍珠奶。点知原来手机落单无得拣少甜的, 所以问侍应。侍应话帮我落, 叫我唔好用手机落单。落完单后, 我发现侍应落漏了冬菇。我同侍应讲返, 侍应问我会唔会比现金佢加冬菇钱。我问可否埋单时用八达通一张单比埋钱?佢话可以。转头先用电脑改返张单。我怀疑佢咁样问我系因为唔想改单, 所以想我比现金钱加冬菇。食物和饮品嚟到, 我发现个汤很咸和很重味精。我问侍应可否帮我沟清汤, 因为个汤底很咸。侍应话, 汤底系咁㗎, 你自己出去用饮水机加热水啦。我无奈地用自己加热水落个汤度。感觉啲侍应不礼貌和拒绝为我加清汤稀释咸汤。热水机啲水有很多杂质。冬菇加左钱, 真系唔加好过加。因为佢将一个草菇, 一旧切开4条。我以前食系有2-3旧
但日渐地, 发现佢啲𩠌比得越来越少。
尤其是今晚食过有不愉快经历后, 我决定以后不会帮衬这间店。
热水机啲水有很多杂质。冬菇加左钱, 真系唔加好过加。因为佢将一个草菇, 一旧切开4条。我以前食系有2-3旧的, 而家是1旧草菇切开4条。加左6蚊就系得咁少? 之前叫金菇都有这个情况, 完全少得很。之后我见到隔离枱都系用清水沟汤底。咁咸既汤底, 我估佢落了很重既味精。饮品无味, 唔掂。
我食左一半便埋单。返到屋企后, 半夜饺肚屙。我怀疑系啲重味精落得多, 令到我肚屙。
经过今次和之前既经历, 我唔会再食这间店了。已经顾客唔多啦, 仲要咁既服务态度, 叫我自己走去水机度攞热水沟稀汤底。你估我一定要帮衬你这间店吗?我宁愿食其他, 又贵又少𩠌, 服务态度又差!