2013-05-14
前日(12-5-2013 Sun)同男友’探’完我妈妈后,先到深水埗整啲o野,然后去北角探亚太,我o地去到北角,佢话揾o野食,其实我都未肚饿,我o地揾到呢间,见2:00pm开始有下午茶餐,而时间系1:43pm,等多几个字啫,于是都攞飞等.等到1:55pm有位,睇menu,冇下午茶餐o既?问问 应该系经理o既人,佢答2:30pm至有.啊.男友已经决定要咖啡牛腩河,饮冻奶茶.我就要$45.00o既越式烧猪颈肉拼越南扎肉熏蹄饭,不过我问可唔可以改汤河?经理话冇得改,咁算啦.然后要热奶茶.之后经理返转到同男友讲,佢o既咖啡牛腩河冇饮品跟,问佢会唔会改第二啲o野饮,男友就要$16.00o既冻胚芽奶茶,回知转头佢返o黎问男友系咪要胚芽好立克.男友话好啦,要胚芽好立克,真奇怪!其实我想叫经理将我o既餐饮改为冻胚芽XX,将我杯热奶茶当系男友o既order,咁就可以平啲,但都系冇.如果佢醒目,佢应该自动咁改.然后都系饮品先到啦,我o既热奶茶都系冇乜茶味,系意料之中.而男友o既冻胚芽好立克呢,哗!竟然可以淡到饮唔到好立克味,离谱.之后我o既越式烧猪颈肉拼越南扎肉熏蹄饭到o到o黎,扎肉同熏蹄各两片,先食扎肉
然后都系饮品先到啦, 我o既热奶茶都系冇乜茶味,系意料之中.而男友o既冻胚芽好立克呢, 哗!竟然可以淡到饮唔到好立克味,离谱.
之后我o既越式烧猪颈肉拼越南扎肉熏蹄饭到o到o黎, 扎肉同熏蹄各两片,先食扎肉,正常淡淡的,我蘸鱼露食.
而熏蹄呢?哗!切到好薄,只接近1毫米厚,厉害!所以我食唔真呢件o野.
而越式烧猪颈肉呢?竟然好甜同香口,口感唔同平时食到o既爽,而系腍啲,但由于佢系半肥瘦, 所以唔干同松软,我觉得佢比港式叉烧更好食.
而男友o既咖啡牛腩河呢? 睇见牛腩大大件,而佢话香而不辣,佢叫 侍应畀个碗仔,就将我啲饭勺落去,加!佢o既咖哩汤畀我食.
我试吓佢啲河粉,太腍,薯仔都腍同入晒味,其实咖哩系越食越辣.但男友就劲弹牛腩,系好大旧同算多,可惜淡淡唔入味同唔够腍,因为佢唔系同咖喱汁一齐煮吧.
出去埋单时我都特登吓几钱,系$101.00,我见到系$45.00,$38.00同$19.00.o衣o家计返胚芽好立克应该收o左$18.00,但menu上冇写明胚芽好立克几钱,同埋点解个经理要男友转贵o左o既好立克? 呢个经理好似唔系好熟呢间o既产品,其实唔止我呢枱,隔离枱叫o野饮佢都要成日睇返menu只答到客人叫咩o野要加钱,唔通佢系新o黎?