2018-09-17 153 浏览
呢轮越南又成为旅游热点, 未有出发日子, 先系度食住越南菜先呢度食物选择都几多样化, 有沙律, 头盘小食, 西贡咖喱, 汤河, 捞檬, 炒粉饭, 烧物, 米纸卷, 汤类, 蔬菜等点了简简单单嘅牙车快沙律 ($78)作为今餐打头阵, 爽口椰菜丝, 青瓜丝及甘荀丝配上惹味鸡丝, 再洒上香口花生粒, 捞匀酸汁一齐食, 清新得黎又开胃! 久违了嘅顺化蔗虾 ($36)今晚要再会一会佢松软弹牙嘅虾胶包住甜美嘅蔗棒,  加埋酸甜酱汁, 啖啖好滋味, 性价比相当高!法式牛油鸡翼 ($62)系我"飞佛", 一客4大只内藏于篮子入面, 放低后香味四飘炸至金黄色入口脆卜卜, 咬落去肉嫩又多汁, 虽然牛油味唔算好出, 但我都觉好好味!  趁佢热辣辣要快D食晒佢...............哈..哈....! 香芒软壳蟹米纸卷 ($78)无论摆盘及颜色都吸引略带烟韧嘅米纸卷及生菜包住甜美芒果, 爽脆青瓜及香脆炸软壳蟹, 惊喜嘅系炸软壳蟹仲有热度, 咬落唔会成口油, 一旧包含多种味道及口感, 底下嘅沙律酱再加添幼滑香味, 一啖一旧好滋味!香芧猪扒捞檬 ($72), 一大块猪扒切成细条, 就咁单食都食到有少少香芧味

牙车快沙律

久违了嘅顺化蔗虾 ($36)今晚要再会一会佢
顺化蔗虾

法式牛油鸡翼

香芒软壳蟹米纸卷 ($78)无论摆盘及颜色都吸引
香芒软壳蟹米纸卷

香芧猪扒捞檬 ($72), 一大块猪扒切成细条, 就咁单食都食到有少少香芧味道, 再加入酸汁捞檬, 增加少少湿度再配埋淡味檬粉一齐食, 一浓一淡岩岩好!
香芧猪扒捞檬

河内扎肉汤檬配牛肉汤底 ($68), 上枱时另备香叶配菜
河内扎肉汤檬配牛肉汤底

牛肉汤底偏清, 食到阵阵牛味; 而个扎肉口感同食开嘅有D分别, 呢度质感偏腍, 入面食到酿入软骨粒, 又加添几分脆口感, 亦有黑椒味道; 檬粉份量都几多, 食晒都会好够饱!

呢碟马拉盏炒通菜 ($72)有少少辣度, 马拉盏嘅惹味用黎炒菜好岩数, 份量都几大碟, 用黎送汤檬又得!
马拉盏炒通菜

黎度越南餐厅当然要叫杯独有嘅越南咖啡 ($35), 滴漏式睇住佢一滴滴咁滴落黎, 其实唔驶好耐就滴完, 加入炼奶就饮得!
越南咖啡

唔想咁甜就加少D炼奶, 入口咖啡味唔算好浓, 都几有特色!

呢度仲有几款甜品供应, 由于食完都好饱, 唯有留待下一次啦!  因为呢度侍应服务有礼, 食物质数唔错, 价钱都几亲民, 我都几肯定回头率相当高.................
顺化蔗虾
法式牛油鸡翼