2012-07-03
假日朝早好节目,都系去叹茶居多,美孚区嚟嚟去去都系𠮶几间,依家间间都已经系集团式经营嘅酒楼,稻香、富临、百乐门,真系唔集团式都好难做落去。同老婆、姨仔三个人,揾咗百乐门囍宴试一试,睇吓质素又如何?百乐门近年都锐意发展婚宴生意,所以一般嚟讲,百乐门嘅装修都几富丽堂皇。虽然要等位,但都好快有,仲安排咗去角落位一个偏厅,两面落地大玻璃对街景,采光十足,而且亦较大堂无咁嘈杂;再者大多数食客都系上年纪嘅,自顾自刨报纸,就显得更加清静。我哋志在轻轻松松叹吓茶,所以叫点心亦都好随意。11:30am前有个「早市特价」,$6.8-$15.8,共有廿款之多,梗系要点几款著数点心啦。另外一张「十大名点.传统加创意」,又睇睇有无啱食嘅;加埋一张基本嘅点心纸(近50款),又拣啲啦,就咁拣咗6款点心成为我哋嘅叹茶组合。早市特价南瓜煎堆仔($7.8)一啲都唔系「仔」呀,个个炸得涨卜卜,近乎有个网球咁大,一客仲3个添,非常抵。煎堆炸得好香软,咬落外皮烟烟韧,可惜就无乜南瓜味啫,同食普通煎堆无分别,但咁嘅价,咁嘅呎吋,依然抵食。香菇鸡包仔($9.8)一笼3个鸡包仔,啱啱好又够分,鸡包仔好软熟,里面塞满香菇同鸡肉,而且本
我哋志在轻轻松松叹吓茶,所以叫点心亦都好随意。11:30am前有个「早市特价」,$6.8-$15.8,共有廿款之多,梗系要点几款著数点心啦。另外一张「十大名点.传统加创意」,又睇睇有无啱食嘅;加埋一张基本嘅点心纸(近50款),又拣啲啦,就咁拣咗6款点心成为我哋嘅叹茶组合。 早市特价
南瓜煎堆仔($7.8)
一啲都唔系「仔」呀,个个炸得涨卜卜,近乎有个网球咁大,一客仲3个添,非常抵。煎堆炸得好香软,咬落外皮烟烟韧,可惜就无乜南瓜味啫,同食普通煎堆无分别,但咁嘅价,咁嘅呎吋,依然抵食。 香菇鸡包仔($9.8)
一笼3个鸡包仔,啱啱好又够分,鸡包仔好软熟,里面塞满香菇同鸡肉,而且本身都唔系话细细个,又一抵食之选。 生煎莲藕饼($9.8)
一碟3件煎藕饼,睇落煎得几香脆。莲藕味唔重,反而鱼肉占较多,所以,味道似食煎鲮鱼肉多过莲藕饼。 十大名点
雪山叉烧包(大点)
雪山包系列依家好多酒楼都有得食,味道仲五花八门添。今回依个系以叉烧做馅,叉烧包亦都几经变化,由传统嘅叉烧包变奏出叉烧餐包,依家又有雪山叉烧包,叉烧包嘅可塑性都几大。白雪雪嘅墨西哥外皮,嫌佢焗得未香,反而叉烧馅整得几出色,酱汁唔会过多,又炒得香,加入咗洋葱粒,多咗朕爽口感。 基本点心
潮州蒸粉果(小点)
基本上都有水准,搓得皮薄透光,食落又唔黐牙,馅料口感丰富,有花生,肉粒,沙葛……等等。 金珠咸水角(小点)
今日所点嘅点心,唯一一客有4件,小弟就可以多食一件。味道方面,咸水角我唔知点评为出色,纯以个人口味,做得外皮软糯,馅料调味得宜,已经OK啦。系最怕啲皮又干又硬,馅料无味啫。 虽然只系嗌咗6个点心,茗茶、加一,都要成旧水落楼;整体质素,不过不失咁啦,胜在环境唔错,坐得舒服,食得轻松,周末叹茶,志在都系咁啫!