2017-09-07 835 浏览
A姐:你喺边呀?M佬:我喺餐厅啦!A姐:我喺海光街。M佬:咁得啦,直行再转右,再直行再转右,就到㗎啦!A姐:咁难揾嘅...M佬:系呀,所以咪话转角遇到台湾菜啰。呢间点子巷就系位于鲗鱼涌太古坊海堤街,位置比较偏僻。餐厅风格清新,行文青风。台式配方猪排饭台式配方猪排究竟系咩东东?其实都系腌咗嘅猪排,不过又煎得劲香口,加埋炸蒜同豉油,好滋味。虾酱腩肉虎夹包猪腩肉轻轻炸过,加埋少少虾酱,味道好惹味,口感丰富,不过𠮶包有啲硬。红烧辣牛腩船家汤粉平时红烧牛腩嘅汤底都系比较浓,呢到嘅汤底反而好清甜,感觉好健康。牛腩好腍,好香牛味。咁究竟咩系船家汤粉呢?白色扁身面条,有啲似上海面。宝岛卤拼 一向都好钟意食台湾卤水嘢,一见到卤水拼盘,就梗系叫啦。拼盘有溏心蛋、鸡肾同鸡翼。卤水鸡翼同鸡肾都好入味,明显腌咗好耐,正。另外,溏心蛋入口蛋味浓郁,富有弹性。台式剁椒肉燥娃娃菜辣辣地,好惹味,比平时嘅油菜好味好多。
A姐:你喺边呀?
M佬:我喺餐厅啦!
A姐:我喺海光街。
M佬:咁得啦,直行再转右,再直行再转右,就到㗎啦!
A姐:咁难揾嘅...
M佬:系呀,所以咪话转角遇到台湾菜啰。

台式剁椒肉燥娃娃菜
辣辣地,好惹味,比平时嘅油菜好味好多。

2017-09-07