2023-01-01
今日辣瘾又起, 同辣妹子出尖沙咀海港城对面街的川粤食川菜, 川粤走大众快路线, 食物以川菜为主, 还有小菜及打边炉。小食 : 麻辣鱼皮 ($48)好少餐厅有新鲜鱼皮食, 鲩鱼皮用辣油、麻油及调味料捞匀, 撒上香口芝麻捞一捞, 鱼皮好厚身吓, 好爽脆弹口, 麻麻香香, 美味。小食 : 泡椒凤爪 ($48)第一口....好辣吓, 再食....越辣越过瘾, 凤爪有用泡椒汁浸泡过, 好入味, 凤爪辣辣的及微微的醋酸, 口感脆脆的, 辣得非常过瘾。香辣干锅 (小辣)自选干锅五𩠌起, 可以选孜然味、麻辣及香辣味, 也可以选小辣、中辣及大辣, 全部配菜$3x~4x, 想食乜就点乜, 干锅以火炉盛著奉客, 咁就食几耐都唔会冻冰冰啦。先讲个锅底, 香香辣辣的四川风味, 爆香才连火炉上枱, 味道更香浓, 看到㶽内劲多干红椒, 好彩食落又唔系好辣, 味道香辣咸香, 我哋拣咗鸡翼、爽口芽菜、爽脆莴笋、肥美猪腩肉、油香肥牛及吸汁豆卜, 配料越滚越入味, 越食越香辣, 食完饮番罐可乐, 哗! 爽呀!
小食 : 麻辣鱼皮 ($48)
小食 : 泡椒凤爪 ($48)
香辣干锅 (小辣)