2021-08-03
沙田新城市三期有间新开嘅西餐厅叫「Piccolo Pizzeria & Bar」,我见个名咁熟,上网一揾先知原来佢喺西环同大坑都有店。佢其实系我一直想食嘅餐厅之一,估唔到第一次帮衬竟然系喺沙田🤣。店舖面积唔大,座位之间有少少迫,但都算坐得舒服嘅。装修风格方面,佢摆放咗唔少植物,感觉带点森林风🌿,行冷色调。店员们服务非常好👍🏻,特别系𠮶位带眼镜嘅后生仔,佢态度诚恳,主动积极介绍菜式,又会问及客人嘅满意程度,抵赞。不过餐厅夜晚收九点半,时间比较早,如果放工嚟食就可能有啲怆悴。传统意大利沙律Caprese($95),呢个沙律意式风味十足🥗,主要由水牛芝士同车厘茄组成。水牛芝士一大球,我哋将佢整碎嘅过程相当治愈。呢种芝士未经发酵,咸香味较淡,但反而更有弹性、更柔韧,口感湿润,食落好得意。再配合埋刺激味蕾嘅车厘茄同黑醋汁一齐食,好开胃。炸南瓜芝士米球Arancini($60),佢系类似炸可乐饼嘅小食,不过中间夹杂着嘅唔系薯蓉,而系混入咗拉丝芝士同南瓜蓉嘅意大利饭Risotto🎃。一客有四粒,食起上嚟一粒都经已几饱肚,但又唔系腻𠮶种。伴旁嘅系肉酱茄汁,令炸物无咁干,成个配搭都几正。古法意式烟肉比萨
饮品方面,我哋都叫咗无酒精特调Mocktail($55),分别系Cucumber & Mint同埋Classic Fruit Punch。前者系绿色𠮶杯,🥒青瓜味真系浓到一个点,连钟意饮青瓜味饮品嘅我都唔系好接受到🙈。杂果宾治就OK,味道偏清新,冇乜药水味🍹。
总括嚟讲,呢餐意大利晚餐好高质🇮🇹,无论食物味道、造型定价钱均令人满意。餐厅气氛让人放松,客人可以喺完全唔拘谨嘅情况下享受传统意大利菜。我哋食剩咗两块Pizza,唔好嘥打包咗,拎到返屋企翻热食都依然好味😋。一句讲晒,Piccolo值得推介🌟!