2021-04-12
今个复活节没有开PARTY食大餐, 只系简单过休息下, 所以假期过后, 今晚决定食得邪恶D - 打边炉 (每次打亲边炉都会比平时食得再饱好多, 又热气)。好难得遇到有餐厅所有员工都咁有礼貌, 火锅随意门的服务态度要比满分。一到火锅随意门已经印象大好, 虽然我地只得两个人, 但店员都安排一张6人枱比我地(有好多餐厅都好钟意将客人迫埋一齐坐, 但由到达到离开间餐厅都唔FULL)。 火锅随意门算是一间打卡火锅店, 装修精致有心思。运用极具土耳其风味的马赛克灯, 座垫和壁画🇹🇷带给客人有恍如置身异国用餐的氛围。我地点左花胶鸡汤锅, 手切🔪顶级安格斯牛肉(细), 桂花蚌, 黑松露蟹肉饺(4粒), 咸蛋黄炒响铃, 粟米同竹蔗茅根。下午5:30入座有68折。花胶鸡汤锅 - 推介必点, 花胶厚身滑嘟嘟, 鸡汤鲜味浓郁, 好少有汤底我系由头饮到尾, 好多时都只系未开始渌野食之前饮两啖。安格斯牛肉 - 牛味浓郁, 雪花纹分布均匀, 肉质厚实有咬口但一D都唔韧。桂花蚌 - 自从食过成都老码头火锅既桂花蚌之后好挂住, 所以决定以后打边炉可以嗌海鲜既话桂花蚌
花胶鸡汤锅
手切顶级安格斯牛肉
桂花蚌 - 自从食过成都老码头火锅既桂花蚌之后好挂住, 所以决定以后打边炉可以嗌海鲜既话桂花蚌系必点。火锅随意门既桂花蚌虽然无成都老码头咁大块厚肉, 但都非常新鲜爽脆。
黑松露蟹肉饺 - 好味, 啖啖蟹肉配上香浓黑松露酱, 真材实料, 最重要无落到我唔钟意既姜, 葱, 芹菜等食物香料。太好喇。
咸蛋黄炒响铃 - 呢个又系好味, 响铃非常香脆, 加入咸蛋黄更添惹味。
粟米 - 好好味, 自己街市买都未必买到咁甜既粟米。
竹蔗茅根
竹蔗茅根 - 装竹蔗茅根既器皿好靓之余份量又多, 非常清甜解渴。
终于揾到一间可以ENCORE既火锅店喇。