今日系父亲节,亦系孖鸭仔要离开香港嘅一天。好唔舍得佢地呢好多一家大细冒住热浪同风雨,都要去到金钟同孖鸭说再见。因为我都好钟意孖鸭仔,所以都同先生快闪去到金钟同孖鸭仔打咗卡。人山人海,天气好热,搞到身水身汗。先生好体贴我,就带咗我嚟尖沙咀食碗透心凉嘅糖水啦!呢间位于尖沙咀金巴利道88号嘅糖宫,原来喺大围都有间分店,呢间系新开,楼高两层。座位非常舒服,好适合一班人聚会,一人点一款甜品,开心分享!由于又热又饿,所以我地都各自点咗两款甜品齐齐食啦!菠多野结冰(暗黑乱入篇配黑凉粉),个名起得又几盏鬼㖞,哈哈!嚟到嘅实物同图片上面一样,个菠萝好巨型,上面嘅沙冰、凉粉同椰汁捞埋食,味道又夹,真系好好好透心凉呀!跟住嚟个饱肚嘅即制榴连酥皮拿破仑,啱晒我呢个榴连控啦,榴连好软滑,配搭好松化嘅酥皮,真系非常之正呀!好好食!食完冻嘅又想食热嘅。我地之后再追加咗一个热椰皇炖蛋白,真系令我喜出望外呀!蛋白滑捋捋,食咗之后感觉皮肤都变滑咗呀!另外再嚟嘅系南北杏雪耳炖木瓜,又系润肺养颜嘅健康食品!餐牌上面实在有太多太多选择,好多望落都好好味㖞,点算好呢!又要先生再带我嚟过啰!食完甜品心情即刻好返晒啦!
今日系父亲节,亦系孖鸭仔要离开香港嘅一天。好唔舍得佢地呢

由于又热又饿,所以我地都各自点咗两款甜品齐齐食啦!

另外再嚟嘅系南北杏雪耳炖木瓜,又系润肺养颜嘅健康食品!
2023-06-18
下午茶