2019-01-15
🎀熊妹去左观塘探莎莉🐥同b女big mac🍔,就轮到熊大呢只饭脚出场喇。📍又过新一年,喜庆节日🎉咁开心,天气又寒冷❄️,直情岩哂shabu shabu 🍲喇!📍每逢冬天🌀,《吉野家》打边炉♨️不嬲都大受欢迎👏🏻,熊妹系《吉野家》边炉的忠实粉丝,每年都起码会打一次。👅📍而apm分店近排仲装修左一番🛠,感觉光鲜💡同多位左,因为加设左个大bar枱有好多1️⃣人座位。📍原来仲新加左自助酱料区,有打边炉用的周调味料,豉油,七味辣粉,蒜蓉,生葱,炸蒜同埋火锅用的汤底,完全系专设给打边炉用的食客。📍熊妹记得以前系要举手🙋示意职员加汤🥣,而家所有野都自助化,想加几多就几多,又几好㖞,但熊妹认为这样食客会无限制咁免费自取添加调味料🧂及汤底🍵,不会反而增加食物成本🔝吗?熊大话咁样悭返好多人手成本💰,会远超过躯躯少少调味粉的成本㖞,公说公有理🤷🏻♂️,婆说婆有理🤷🏻♀️,真系只有《吉野家》先知道真理。店员说最新《吉野家》打边炉就得呢两款,一款主打蚝的赤味噌土手锅,$72同一款主打豆乳的浓香豆乳锅,$69。一个套餐包一个锅,配料可选牛肉🐮或鸡肉🐣一份,主食可选乌冬/珍珠白饭/韩式粉丝/出前一丁,饮品可选汽水/日本茶/
📍原来仲新加左自助酱料区,有打边炉用的周调味料,豉油,七味辣粉,蒜蓉,生葱,炸蒜同埋 火锅用的汤底,完全系专设给打边炉用的食客。
一个套餐包一个锅,配料可选牛肉🐮或鸡肉🐣一份,主食可选乌冬/珍珠白饭/韩式粉丝/出前一丁,饮品可选汽水/日本茶/面豉汤,汽水🥤系加大版架。
仲可以额外加钱💵追加其他 火锅配料,价钱系十分便宜,$10以下有交易,比较惊喜系有响铃🔔,水饺🥟,墨鱼饼🦑。
📍由于熊大同熊妹都唔喜欢食蚝的,一致认同选择豆乳锅,熊大的转汤底要日式浓汤,咁咪试齐两款汤味啰。
📍熊妹喜欢豆乳锅🍲,感觉好健康又营养。
豆乳锅有齐🍢芝心丸,菠菜丸,日本鱼蛋,蟹棒🦀各两件,一片粟米🌽,一件冬菇🍄,一件豆腐,一件腐皮同两件鸡肉🐤,仲有一堆娃娃菜🥬,金菇,材料系非常丰富及多元化,有齐所有食物的营养元素,一个人食完全有突。
配菜熊妹拣左鸡肉,一来钟意食鸡,二来熊妹成日认为《吉野家》肥牛真系好多脂肪,好肥,熊妹唔钟意肥。
然后,熊妹拣了粉丝为主食,洽落汤锅内煮浓去,索哂啲汤汁真系好好味。
另外,熊妹仲额外加$6.5叫多一兜娃娃菜,熊大成日食街外饭,要食多啲菜先健康!熊大其实知道系熊妹钟意食菜🥬。
熊大的就系日式浓汤锅🥘,配菜就拣了火锅最爱的肥牛,唔肥唔食。主食竟然放弃了米饭🍚而选了乌冬🍜,难道饭桶🧺今天已装满了饭?
其实《吉野家》出几多款新调制的汤底,熊大同熊妹都认为日式浓汤系最好味,甜甜地味道够浓之余同火锅配料又好夹,唔会盖过火锅配料本身的味道,有时有啲新口味汤底同火锅配料味道唔系好夹,怪怪的。
📍冬天☃️真系好多人食《吉野家》边炉,一眼望过去,成行都系打边炉🍲加汽水🥤,食完成身暖哂☺️,熊妹系会继续支持的。💪🏻