朋友推荐我一访位于中环摆花街嘅星记,最初唔知其特别之处,原来系连续七年荣获米芝莲必比登推介,失觉了。虽然星记系一间细小的中菜馆,但店员服务殷勤,人情味满满,试咗佢哋推介嘅椒盐大尾鱿,驰名凤梨生炒骨。由于午市套餐包埋老火汤,店员火速送上莲藕汤,对于呢啲长期冇住家饭食嘅我,揾番家嘅感觉!先讲讲椒盐大尾鱿,有别于一般鲜鱿,大尾鱿价格偏高,质感弹牙,食得出系新鲜货,听店员讲食材系每朝拎货,再加上唔死咸嘅椒盐,薄薄的脆桨,真系好好味!另一道推介菜式驰名凤梨生炒骨,粉桨唔厚身,个酱汁酸酸甜甜恰到好处,猪肉肥瘦适中,一啲都唔鞋!小棠菜炒上海年糕就正常啦!朋友叫咗榄菜肉松炒凉瓜,我唔好凉瓜都试咗啖,都可以接受呀!黑椒荷兰豆龙须丝粉丝煲,惹味之余,粉丝干湿度适中。成餐饭以一碗红枣雪耳糖水做结尾,住家菜感觉番晒嚟呢!