2018-08-25
彩福皇宴虽然都系一个连锁集团,但系品牌名气稍有不及,若不是今日与亲戚系红磡站附近饮茶,亦唔会知道原来有间甘抵食又好食既酒家。呢张纸共有八款夺得旅发局美食之最点心大奖既点心,店员亦主力推介呢张纸,同埋都真系好多人都会拣。貌似「蚊香蛙」既旋风黄金流沙包先声夺人,卖相已令人有无限暇想。内里全部均能造出极沙既流沙质感,全因为咸蛋份量够,奶黄起晒沙,劲香劲好食。呢个系芝士海皇千丝春卷,亦系另一款得奖既大热点心,用萝卜造出千丝既香、酥、脆效果,以代替普通春卷皮,再加埋虾同芝士,新派之余,亦够惹味好食。另有港式虾米猪肠粉呢款得奖点心,肠粉包住虾米及葱花,再有港式风味极浓厚既甜、辣、花生三酱,怀旧感觉出晒黎。特别的是,肠粉皮好滑,以及够薄!新式及得奖点心做得非常好,但连普通菜式也处理得唔错。例如榄菜肉松脆米炒饭都炒得几好,米饭粒粒分明,炒出火候,榄菜同肉松拎黎炒饭本来就好香口,够惹味。店方亦加左啲脆米增强口感,食落每口都有啲卜卜脆既口感。烧卖卖相都几好,平时另一半唔夹烧卖都话几靓几新鲜想试下。虾肉够大粒,厚肉弹牙,猪肉亦够滑,最紧要系皮薄滑身唔会痴牙。