2022-04-17
六点前食晚饭又有乜嘢好惊,仲要食得浮夸啲,位于鸭脷洲西村 @蟹点一直以来都系街坊食堂。餐厅占地足足一个冬菇亭咁大,装潢和一般小菜馆无异,以蓝色海洋为主题,最巴闭系菜式包罗万有,中式、潮州、泰式、当然最出色系佢哋嘅海鲜。我哋系冲著蟹而来的,两个人叫左招牌白胡椒蟹 $598肉蟹足称足一斤半,以重量级铁板奉上,店员在客人面前倒上白胡椒汁,白胡椒汁在铁板上舞动,超疗愈而且香气扑鼻,还有紫苏叶和紫洋葱。而最吸睛当然系两只巨钳,蟹壳已预先卜开,几下手势我已经拆咗肉,哗!我至爱嘅系啖啖肉,蟹肉鲜嫩多汁,点小小白胡椒汁惹味。其他部份蟹肉和蟹钳质感略有不同,肉质比蟹钳更扎实,一梳一梳咁,鲜甜无比,值得花点时间去品尝。紫洋葱香而甜,加上辛香的白胡椒汁,正!好味到我将所有洋葱吃光。吃过浓味海鲜,要食返啲蔬菜平衡下罗汉扒豆腐$78以蚝油炆煮成浓汁,加上炸豆腐、玉米荀、甘荀、菜心、杂菇等,蔬菜多,足料㖞。炸豆腐吸汁一流,酱汁咸香满满,调味得宜,美味可口的素食菜式。泰式冻奶茶 $20茶味略淡,口感都吾太滑,解喝可以。啤酒 $33/支战斗碗都系雪到冻冰冰㗎,饮胜!
仲要食得浮夸啲,位于鸭脷洲西村
@蟹点
一直以来都系街坊食堂。
我哋系冲著蟹而来的,两个人叫左
招牌白胡椒蟹 $598
吃过浓味海鲜,要食返啲蔬菜平衡下
罗汉扒豆腐$78
泰式冻奶茶 $20
茶味略淡,口感都吾太滑,解喝可以。
啤酒 $33/支
战斗碗都系雪到冻冰冰㗎,饮胜!