2017-12-20
北方人大时大节,特别系新一年都好钟意食饺子,贪佢有喜庆团圆同如意吉祥嘅意思。所以M佬今日话要带我去食饺子,攞个好意头,去到湾仔厦门街嘅饺饺饺子,乜唔系食中式饺子咩?点解系日!式!饺!子!店!M佬话无所谓啦,都系饺子姐,一样都系好意头,最紧要系好味道!原来呢间饺饺饺子源于日本,所以舖头细细似足日本小店,我哋等咗10分钟,终于有位,但冬天嚟到,袋又大衫又多,讲真迫迫劫劫咁,但附近啲人好似都惯咗咁,所以奉劝一句,追求坐得舒服嘅,呢间铺头唔太啱你喇!Chao Chao饺子一啖一只,煎得好香脆嘅就系以店命名嘅Chao Chao饺子,馅以猪肉同蔬菜为主,皮薄又唔会油淋淋。最紧要系点埋味噌酱汁或饺子酱汁,成件事即刻升咗呢!椰菜豚肉饺子呢个系香港限定嘅饺子,同Chao Chao饺子相比,呢只大只啲,而且馅料多啲汁,系我A姐推介!日式京都九条葱饺子以京都名物九条葱加上猪肉嘅饺子,味道好fresh又好match。鸡翼饺子鸡翼做外皮再酿入馅料嘅鸡翼饺子,味道较咸,钟意重口味嘅必点!日式鳗鱼饭软熟嘅日本米上面就系半条鳗鱼同重点嘅鳗鱼汁,细细一碗,叫做有啖饭落肚,不过,真心觉得饺子店都系食饺子啦。日式咖哩乌冬乌
Chao Chao饺子
最紧要系点埋味噌酱汁或饺子酱汁,成件事即刻升咗呢!
椰菜豚肉饺子
日式京都九条葱饺子
鸡翼饺子
日式鳗鱼饭
日式咖哩乌冬
乌冬口感烟韧,配上腐皮同素菜,咖哩味淡淡,唔会太浓。