2020-01-28 198 浏览
今日去咗尖沙咀睇戏, 睇完戏就喺附近嘅餐厅坐低咗, 亦都系之前有朋友推介过嘅面屋一灯。睇到网上庭价沾面都好多人称赞, 所以就叫咗味玉浓厚鱼介沾面。 当碗面到咗,我就根据沾面食法嘅指示卡先试一试面条, 烟烟靭靭,未沾汤前就会硬身少少, 再试一试酱油鸡汤汤底, 浓郁得黎唔会太咸,好味 面条都好挂汤, 略嫌个汤都比较快就冻咗, 有需要可以叫店员加热嘅。 配料上面都唔少,汤内有两粒鸡肉丸,质地系免治鸡肉,淋淋地,唔系爽口𠮶种。鸡肉有黑椒香味,爽嫩滑溜,个人认为就几好食。溏心蛋带微甜,蛋黄啫喱状态,系几高质既溏心蛋另外一碗就系期间限定嘅炭烧叉烧山葵酱油拉面,口味系比较清淡既拉面,汤底有淡淡的washabi味,几特别,而且唔会觉得漏。叉烧系厚身,唔系入口即溶𠮶种。价钱佢系平过鱼介沾面好多,不过佢就系期间限定嘅,下次来就可能冇左。同埋如果你系浓味拉面嘅fans,呢碗未必系你选择。

味玉浓厚鱼介沾面

炭烧叉烧山葵酱油拉面