2022-11-05
「如果我有多一张船飞,你会唔会同我一齐走」—— 花样年华「如果有张santorini船飞,我会跟你走」—— Me冇错,朝伟都唔够🇬🇷吸引。念念不忘,𠮶个被誉为全世界最靓欣赏咸蛋黄嘅地方仲有,超多新鲜果蔬同橄榄油入馔嘅地中海菜❤️Mediterranean Cuisine其实系泛指指南意大利、希腊同西班牙等地方嘅美食,普遍都健康,特别系希腊菜,完美演绎高蛋白同高纤嘅健康饮食法则💁🏻♀️。所谓入屋叫人,入庙拜神。入希腊餐厅必食就系Souvlaki同gyros,两者好比香港嘅鱼蛋烧卖鸡蛋仔,唔系咩贵价嘢,但从来叹street food先系旅行时最能深切感受当地人社会文化嘅大好机会。讲多少少,以前傻傻分不清#Kebab、#Shawarma 同#Gyros,其实三者除咗系三种唔同嘅语言翻译(土耳奇、阿拉伯同希腊文)外,三者都泛指用面包包住旋转烧烤成为嘅肉类卷饼菜式。要再细分,Kebab同Gyros常用嘅系Pita bread,而Shawarma就多数用tortilla,好难记系咪?其实都唔洗记,反正钟意食包嘅都会钟意LOL!不过个人偏爱Greek spices多啲,所以三者当中最爱系Gyros🤤!
「如果有张santorini船飞,我会跟你走」—— Me
冇错,朝伟都唔够🇬🇷吸引。
念念不忘,𠮶个被誉为全世界最靓欣赏咸蛋黄嘅地方
仲有,超多新鲜果蔬同橄榄油入馔嘅地中海菜❤️
拉返嚟香港,中上环地带嘅地中海菜餐厅多如䌓星,但想食埋个渡假风情chill vibe,反而入马湾或者东涌会啱啲。东涌呢间 @Ouzo 主打南意大利同希腊菜,远离city side嘅喧闹,沿海地段无论坐indoor定outdoor都零舍chill啲。
食物方面,价位亲民得有啲过份,全部菜式份量都大大份,好抵deal!当日专程order嘅都系最能贯彻地中海菜特色嘅Greek Lasagna同Gyros,当然唔少得惹味嘅海鲜青口同埋私心想食嘅Lamb,整体味道都错,CP值高!唯一缺点可能就系有啲远,不过揸车嘅朋友就认真方便,因为餐厅出边就得得泊车,一落车就有得食嘞!
‑ ‒ –
N.Z. Mussel ¹ ⁴ ⁵
Beef Pastitsio (Greek Lasagna) ¹ ⁴ ³
Rank of Lamb Chop ² ⁵ ⁵
Gyros Lamb Chicken ¹ ⁹ ⁸