不时经过铜锣湾金百利广场,知道楼上有好多餐厅,但亲身去食都系第一次,朋友想食泰国菜,于是去左泰式食。餐厅好大间,一入到去就见到成架笃笃放左系度,即刻以为自己去左泰国。每张餐枱之间都有充足距离,唔会密密麻麻,除非你用大声公啦,唔系ge话同朋友倾计都唔惊比隔离枱听到,好适合又食又倾。小食、串烧、海鲜、粉面饭、特饮等泰国菜常见菜式都有,我同朋友做完运动又饿又攰,于是叫两碟粉面饭同生菜包,快手食完返归训觉,留返下次先慢慢饮埋野倾计。带子应该系刺身级,煎到半熟,一d都唔韧,如果表面再煎香少少就仲正。辣椒膏同饭炒埋一碟,但唔会湿,饭依然干身,粒粒分明,我同朋友都嗜辣,我地食左第一啖饭之后,异口同声都话够晒辣,正!牛肉厚薄适中,唔似落左松肉粉,食落无潺无渣,值得一赞ge系用左粗河粉,炒河用粗,汤河用幼,坊间好多餐厅不论炒定汤都一律用幼河,手势无咁好就会炒到断晒。腌肉碎用左一种好特别ge香草,同平时食开有分别,可惜我食唔出到底系咩香草。生菜新鲜爽口,肉碎份量多,唔会菜多过肉无野包咁尴尬。

辣椒膏带子炒饭
辣椒膏带子炒饭

泰式干炒河粉(牛)
泰式干炒河粉(牛)

腌猪肉碎沙律(生菜包)
腌猪肉碎沙律(生菜包)