2017-09-01
昨晚,同几个朋友去尖沙咀行街,不知为何突然想食泰国菜,就search下附近有无泰国菜馆,就黎左呢间餐厅!一入去,见有不少人已经食紧,感觉已经几好,因为应该好食先会多人👍🏿餐厅有两层,内里有点泰国风味🇹🇭地方亦宽敞,坐得都舒服🌾我地就叫咗个沙律食🥗呢个沙律酸酸甜甜,几开胃👍🏿虾同金柚嘅味道亦好夹,吾会觉得有违和感,加上虾咬落去亦新鲜,再有埋腰果配搭,完全令到我食欲大增😋呢道炭烧猪颈肉,系我全晚至爱👍🏿首先猪颈肉少脂肪,食落去唔会觉得好油,完全无罪恶感,加上性价比高,有好多块猪颈肉,好似食极都食唔完😻呢碟红咖喱烧鸭,我觉得比较普通,但呢道菜可以配蒜茸包食,包都几好味!注意: 这道菜有点辣🌶冬荫公汤又几正,本人觉得好啱我地香港人口味👍🏿辣得好香口👍🏿加上虾肉好足,完全抵食!烧春鸡系成晚饭既高潮!侍应会系我地面前表演"烧着只鸡",倒上酒加火,成只鸡就立即烧着,影相一流📸无咗火之后,你可以叫侍应帮你手撕鸡,或者自己黎。肉质幼嫩!点上佢嘅辣酱,更惹味!我亦点咗杯饮品--龙眼冰,味道较甜,夏天黎讲,饮一饮透心凉💦总括而言,如果想食泰国野,呢间餐厅不比九龙城嘅泰国菜逊色!值得一试!
餐厅有两层,内里有点泰国风味🇹🇭地方亦宽敞,坐得都舒服🌾 我地就叫咗个沙律食🥗呢个沙律酸酸甜甜,几开胃👍🏿虾同金柚嘅味道亦好夹,吾会觉得有违和感,加上虾咬落去亦新鲜,再有埋腰果配搭,完全令到我食欲大增😋
注意: 这道菜有点辣🌶