晏昼同朋友去开黄埔𠮶边,就食埋晚饭至返屋企啦。呢晚想食泰国菜,于是就去金坊,我以前喺呢边返工成日食,因为午餐好抵食👍🏻,但夜晚就第一次帮衬。一去到餐厅门口,店员先为我哋量体温,再安排我哋入座。由于政府新规例,餐厅安排食客要隔开坐,好彩餐厅够大,无难度😃。餐厅菜式选择超多,不能尽录,类别包括沙律、小食、烧烤、小菜、海鲜、烧鱼、咖哩、蔬菜、饭、面、甜品等等,数都数唔哂,基本上你谂到同谂唔到嘅都有😜。抵赞嘅系餐厅全日唔收加一,大时大节除外,不过留意返呢到收$3茶钱一个人。杂锦拼盘($112),拼盘几时食都咁缤纷😋,因为乜都有啲,两个人都可以食多几款。拼盘份量超多,其中炸虾饼同炸鱼饼都各有4个半件(大大件),春卷就有2条(可分4件)同埋2件香叶包鸡,其实四个人都够食!🐟炸鱼饼最有惊喜,本身有啲辣味再加香茅香,中间仲有啲豆角粒脆脆的;🦐炸虾饼亦都够弹牙。另外,香叶包鸡肉质唔会干,而春卷个馅都OK。咖哩炒软壳蟹($158),哇估唔到呢碟又系咁大大碟🦀,傻㗎!呢到嘅咖哩香多过辣,小朋友都啱食,而且咖哩汁入面落咗好多蛋、青椒、红椒同洋葱,配白饭食一流。不过我哋今日叫咗面,下次先🙈。软壳蟹唔算炸得特别脆

杂锦拼盘

咖哩炒软壳蟹

咖哩炒软壳蟹($158),哇估唔到呢碟又系咁大大碟🦀,傻㗎!呢到嘅咖哩香多过辣,小朋友都啱食,而且咖哩汁入面落咗好多蛋、青椒、红椒同洋葱,配白饭食一流。不过我哋今日叫咗面,下次先🙈。软壳蟹唔算炸得特别脆𠮶种,但胜在够大只,蟹肉多,连埋咖哩食好滋味🤤。
烧鸡翼(辣)

烧鸡翼(辣)($20/一只),烧鸡翼我钟意食🐔~,哈哈。餐厅有好多烧烤出品,我哋就试咗烧鸡翼,系全翼嚟㗎。鸡翼系即刻烧出嚟,所以热辣辣,要摊阵先食得,而且烧得好靓,无㶶。我哋叫咗辣味🌶,所以味道变得好惹味,但又唔会太Over。
炒鲜虾金边粉

炒鲜虾金边粉($88),我呢晚想食泰菜嘅主要原因系想食炒金边粉😂,唔知点解想食啲酸微微嘅嘢。炒金边粉亦同其他菜式一样,大大碟;但同午餐个Size一样,所以晏昼真系超抵食。味道还好吧,未算超级好食,但都系正宗嘅味道,个人认为味道酸啲更正。
龙眼冰

饮品方面,我哋要咗珍多冰($33)同龙眼冰($33),两杯都系泰国特饮吧。🥥珍多冰个卖相令人好开心,因为𠮶啲啫喱条有成三只色,而味道亦几重椰香。至于🐲龙眼冰就非常出色,我本身惊系会甜到起痰𠮶种,点知反而系清清地、几润喉,另外仲有成十几粒龙眼。
椰汁西米糕

我哋擦完一大餐,已经食到超饱饱,就跳到去讲服务方面啦。呢到嘅女店员大部份好似真系泰国人嚟,佢哋都好好礼貌😊。疑似事头婆仲好识做生意,系咁向客人宣传,叫人多啲帮衬,影下相Like下专页就送甜品畀客人。我哋话好饱喇,但佢都好热情咁请我哋一人食一件椰汁西米糕。好彩糕点细细件啱啱好,甜品个胃仲放得落。味道唔错,咸咸甜甜几特别,上层椰糕好香,下面就有啲西米同粟米粒。

总括嚟讲,呢间🇹🇭金坊泰国菜馆都算唔错,味道几好。虽然就咁睇食物定价唔平,普遍一碟都要$8x起跳,但份量真系比出面多三至五成。可能系咁嘅关系加上抗疾期间外卖自取八折,即使而家系少咗人堂食,但买外卖嘅人源源不绝👏🏻。
2020-03-28
杂锦拼盘