2014-09-27
想食韩食,知道沙田新城市有间韩式餐厅,所以特登来试下。中午11:45,reception话D人刚入,未开始叫number要等下转,3人枱要等15张,其实他们有枱,但只开了一半埸,另一半场等到12:30左右才开放。枱去得慢,等了半个多小时才入得。中间有段小插曲,有个中年女人大吵大闹,因为她张飞过左number,她话她一直企系度,系职员无叫到,其实系reception无咪,只系好细声咁叫人留意水牌而家系叫紧A,B或C飞,叫人自己留意number,因此等位时要留意睇实,唔系miss左就唔抵!坐低叫左2次先俾水,个戴耳环waiter放低杯水时仲劲粗鲁,同一个人我们叫埋单时他又当睇唔到,service超差!餐厅音乐好大声,speaker好似系头顶咁,劲嘈!之前以为school food真系好出名某几个菜,所以个个食评都系那几味,但原来真系好少款,饮品亦唔够特色,如果唔系叫一jar那些,只系得柚子蜜,汽水等,价钱亦唔吸引,同样价钱我之后去Starbucks好过。2个大人叫了3样野,portion唔似之前D人话咁细,分别点了炸鸡配大葱,韩式猪颈肉炒饭同厨师卡邦尼年糕,2个人食都好饱。炸鸡配大葱($8
炸鸡配大葱($8x),比炸鸡配沙律菜贵廿蚊左右,但其实一D都唔值,因为大葱得好少,唔知那廿蚊去左边!D炸鸡淋左,唔脆亦唔特别,只系有D酸酸地的汁。
韩式猪颈肉炒饭($88), ok好味,饭上有一只太阳蛋同块芝士,但块芝士只系少溶,食唔出系猪颈肉,似小肉片碎多D,味道似一般food court的韩式石头窝饭,但湿D。
厨师卡邦尼年糕,食唔出有辣味,第一口已觉超漏,劲重奶味又甜,食左3旧年糕已经顶唔顺要投降,唔明点解系推介。
整体而言,试过就算,唔会有下次!