👦🏻身为海鲜爱好者,寻觅好食海鲜系天生既使命,一直都好想寻找避风塘风味,今次系朋友既介绍下黎试依间上左岸既艇家🛶比一般既辣酒个汁为杰身,但味道唔算特别浓,食到花螺本身既鲜味,只系令汁更挂身,令本身唔算好浓既汁充分挂上花螺上,平衡汁同花螺两者既味道。不过依个辣酒都几辣下,系愈食愈辣果种,所以唔太食得辣就嗌最少辣啦。咁多样野食入面,依个炒蚬比较麻麻地,汁既味道主要净系食到辣味,层次唔太足够,而且味道亦未完全入到蚬入面。蚬味亦唔够鲜甜,食材本身系新鲜既,感觉系品种问题,以为最普通既菜式,但最后个风味就最唔够。净系睇个size已经相当满意,成手臂咁大呀,不过濑尿虾大细都系其次,新鲜度好紧要,唔新鲜食落会有水水既质感。依只一食,结实既质感好似食龙虾咁,正!嗌左2只,其中一只仲有成条膏。炸既火候控制得好好,锁住肉汁之余,唔会太干太熟。依道菜可以睇得出师傅既经验同老练,相当出色。全晚最期待既菜式,系屋企真系好少会整到,唯有出街食,事实亦证明依个选择十分正确。再一次体会到火候既控制,虽然避风塘依种料理方式相对重口味,但完全冇盖过蟹既鲜味,咬落啖啖肉,肉汁喷出黎,肉质一梳梳,极新鲜。依种菜式先系令人怀念

辣酒煮花螺

豉椒炒蚬

避风塘豉椒炒大肉蟹

全晚最期待既菜式,系屋企真系好少会整到,唯有出街食,事实亦证明依个选择十分正确。再一次体会到火候既控制,虽然避风塘依种料理方式相对重口味,但完全冇盖过蟹既鲜味,咬落啖啖肉,肉汁喷出黎,肉质一梳梳,极新鲜。依种菜式先系令人怀念去避风塘食海鲜既原因。

烧鸭河粉

通常去避风塘食海鲜,都会叫埋烧味汤粉,实际既典故系咩真系唔太清楚,但就好似系一个传统咁。竹家庄亦有烧味汤粉,而且仲有唔少人推介必须食,所以都叫左碗试下,一试马上知道点解会咁多人推介,汤底浓郁,一饮就好似食紧一只烧鸭咁,河粉滑嫩,一啖汤一啖河,不知不觉间就食晒一碗。虽然感觉烧鸭反而冇咁似主角,不过烧鸭其实都唔马虎,系好食既,皮脆肉嫩味浓,只系比起汤同河粉,佢既比重冇咁高姐。

价钱黎讲,👦🏻👧🏻唔会话佢系好平,但性价比系高既,出得去食海鲜,价钱一定有返咁上下,但食物既品质好多时都好参差,而 竹家庄 绝对有信心保证,可以令你重拾昔日避风塘风味。
烧鸭河粉