火锅撚价钱💲: 锅底: $168+30/ 人均: $350-500好味程度😋: 4.5/5服务🍴: 4/5环境🗾: 3.7/5性价比🥢: 3.3/5回头率😚: 4/5-冇去台湾咁耐,其中一样最挂住的就系打边炉!红汤白汤个啲🥲 好开心系香港揾到间劲好食的打边炉,完全有台湾的感觉!价钱一定就贵啲架啦,不过好食最紧要!同埋!环境好够冷气,坐得超舒服,唔会打到好热/好大浸味。-✅台式古早沙嗲麻辣锅。冇左平时整系沙嗲/麻辣咁单调,两者的味道都食到,叫小辣的辣到啱啱好,几啱香港人口味😆入面有大量蜂巢豆腐同鸭血,吸晒味又嫩😍 不过再加就唔系免费啦-✅✅蜂巢豆腐白汤锅。好浓厚的一个汤。食白汤绝对唔洗怕淡。入口系浓浓的猪、🐔骨熬出来的汤,再加大量药材,养生的感觉。当中食到人参党参八角的味道,有台湾的质素🥹-✅✅极品安格斯肥牛(小)。靓靓的样~有明显纹理,肥瘦适中。带肉味得来,又有啲牛脂😝 同埋有返小小厚度,唔错😌-✅顶级梅花猪肉。卷成花花的形状,但食的时候因为冰过所以好难分开,导致有d要格硬扯出,同埋肉片有啲碎。味道就系好似猪颈肉咁,有咬口同猪的油脂味😋-✅✅即炸三秒响铃卷。半份都有4条~ 超脆!一啲都
火锅
好味程度😋: 4.5/5
服务🍴: 4/5
环境🗾: 3.7/5
性价比🥢: 3.3/5
回头率😚: 4/5

✅✅即炸三秒响铃卷。半份都有4条~ 超脆!一啲都唔油👍🏻 响铃卷得比较多层有咬口啲。就算唔沾汤,点酸甜酱都好好食!

✅黑白柏叶拼。黑柏叶爽脆!白柏叶比较弹牙,叫半份主要食口感刚刚好😀

✅流心咸蛋黄猪肉丸。几特别,猪肉丸弹牙,入面包住起沙的咸蛋黄酱😻 为单调的猪肉丸带多种味道同咸香。不过就唔一定系流心。

🆗黑松露墨鱼滑。正正常常,食到墨鱼粒,但黑松露味可以再加强🤔
✅✅午餐肉菜脯饺。创意菜式之一!个人几中意😎 午餐肉口感比较腍身,更啲浓味爽口的菜脯好夹,味道好出😗
✅五彩先蔬篮。有菜心有啲古怪😳 蕃茄可以做底味,粟米粒粒饱满,好甜😬 仲有好爽的木耳同埋一定要有的娃娃菜!

✅✅腐竹糖水冰沙/🆗可力华田冰沙。当日送的可力华田沙冰麻麻地🥶有d似朱古力+水,同埋甜度比较高。腐竹个个超好饮!好似豆浆,好有腐竹溶晒系糖水入面的味道,而做成沙冰系超夹!

同台湾个d比较,系还原度好高的一间。谂唔到去边到打边炉,呢间一定唔会错💛
同区美食🍧: #piggyfoodiein旺角 #piggyfoodiein中环 #piggyfoodiein西环