今日喺铜锣湾附近行完街,去到边宁顿街,一间唔系好起眼,附近有搭紧棚的沧海遗珠。地下系著名台式过江龙 - 「美好年代」,主打布蕾波波奶茶和各式各样嘅水果茶。行上楼梯,就系今次要食嘅西餐 Neighbor! 行上一层发现另一个地方。小店虽然唔系好光猛,但系都系好有气氛,都好多卡位。今日六点钟去到,客人都未算好多,好在早左黎。两个人都可以坐卡位,坐低同男朋友商量一阵就决定点左以下嘅食物。布蕾波波茶红玉芝士奶盖「美好年代」竟然开咗喺一条好多台式饮品的街道,不过在行远少少嘅转角位,实在可能未必咁多人见到。没有铺天盖地嘅宣传,唔代表冇质素嘅保证。咁啱台式饮品店同呢一间西餐厅都有合作,等你可以坐定定都可以叹番一杯台式饮品。布蕾波波茶嘅黑糖炒得好香,有若隐若现嘅虎纹。而且黑糖珍珠好有咬口,叫咗半糖,甜到刚刚好。另外真系要赞下芝士奶盖,唔讲茶底住,饮落有淡淡的芝士味。而且好丰厚,亦唔会好快同茶融合,奶盖嘅质感,绝对拍得住某内地网红品牌。烟三文鱼大虾沙律配苹果醋大虾虽然得两只,但系煎得好香。沙律底系以火箭菜为主,唔食得苦嘅男朋友一啲都冇食。反而加咗苹果醋之后几清新,我好钟意。芝士烟肉焗蚝焗蚝新鲜焗起,加上

布蕾波波茶
红玉芝士奶盖

烟三文鱼大虾沙律配苹果醋

芝士烟肉焗蚝
焗蚝新鲜焗起,加上忌廉芝士和烟肉,咸咸香香。虽然蚝肉唔算系好大只,亦只系得两只,但系胜在够热辣辣。

美国安格斯肉眼

好大块肉眼扒,叫咗五成熟都煎得啱啱好。不过肉有啲un,只系值80分。反而薯条洒上了五香粉,食落去好惹味。加上少少蔬菜沙律点缀,中和一下饱的感觉。

黑松露大啡菇意粉
男朋友表示唔想食太多,就点左呢一个素食。黑松露大啡菇意粉,黑松露味唔会好重。而且加入唔同嘅菌类,最后加了一整只加了芝士烟肉焗嘅大啡菇,清清地得来又不失creamy! 意粉能够做到弹牙嘅效果,实在难得。

去Neighbor食,可以做到食西餐,同时又可以叹到一杯台式饮品。最紧要价钱又唔算太贵,两个人嚟食平平哋有交易。而且系一向难揾位嘅铜锣湾,好多大商场嘅餐厅又贵又要排队,反而行远少少边宁顿街附近一个地方,静静地可以两个人撑枱脚,店员又唔会赶你走,实在系沙漠中嘅绿洲。