2024-10-24
生意无分地区性,而且远近必达。由于公司接咗单比较大嘅生意喺大埔区,所以今日就算千里迢迢都要揸车入去,虽然地点位于市区,但对于九龙人嚟讲都算系一个旅程,不过新界果然好地方,环境同空气都清新啲。喺大埔超级城同个客倾完工程后就各散东西,呢个时候又系化身孤独的美食家,上网睇下附近有啲咩嘢好介绍,就咁打「大埔区美食」就已经出咗几样我钟意嘅食品,其中一款当然系鸡髀,而第二款亦都系我好喜爱嘅港式车仔面,因为中午时间相信鸡髀满足唔到我嘅胃口,而且地方亦比较远,所以最后决定就选择咗喺昌运中心嘅郭仔记车仔面。铺头位处商场外面,就咁睇门面比较简约,但入到去发现已经有好多顾客,真系揾个位都唔系咁易,最后等咗一阵都好快安排到座位。入座后第一时间望下个餐牌, 见到除咗招牌车仔面之外亦都有快餐选择,但对我而言一定要试下个招牌啦,除咗车仔面之外仲有比较特别嘅叫掺掺面,起初唔系好明白系咩嘢,但系见到其他食客都食紧类似嘅嘢,原来掺掺面即系捞面!!! 车仔面嘅𩠌菜款式都比较多,而且都几有特色,例如:秘制猪软骨、咸菜猪肚丝、猪润、猪手等,基本上喺普通嘅车仔面舖未必有,所以吸引好多食客选择。最后,睇咗一阵间决定好啦,𩠌菜上选
入座后第一时间望下个餐牌,
等咗大约几分钟已经上枱啦~ 由于呢个餐包咗一碗紫菜汤,
紫菜汤
紫菜汤