2017-03-08 799 浏览
讲起食中餐,最近系红磡就系酒店入面新开左一间,名为「紫荆阁」,是一间粤菜餐厅﹐,位于酒店一楼。餐厅提供传统矜贵菜式、本地受欢迎小炒及新鲜即制的广东点心,加上餐厅的大厨坚持承传经典的手工粤菜,制作精美,菜式味道丰富,令人一食难忘。当日去到睇餐牌发现真系好多选择,仲有唔同既套餐同全包宴,但我同三个朋友黎,所以简简单单点几碟食就够,唔想浪费。我地分别点左「叫化鸡」、「是日例汤」、「富贵龙凤球」、「上汤浸豆苗」同「鸡蛋焗鱼肠」。「叫化鸡」系呢间中餐好出名,要预早订既,好彩我够醒目,一早上网睇过就顺便订埋。「叫化鸡」一出场已经够晒台型,因为佢面个层系包左黄泥扲去焗既,再有一层钖纸包住,之后入面就系用荷叶包住成只鸡,而鸡入面仲放满晒好多材料,例如冬菇,云耳,金针等等,而因为包住荷叶去焗过,所以会食得出只鸡好重既荷叶香味,再加上入面多种材料,呢只鸡认真出色又好食!「富贵龙凤球」为昔日饮宴菜式,平日较少机会吃到。把虾仁卷著预先烧好鸡肝片,炸熟后再以沙律酱回镬,最后洒上芝麻便成。单单是制作过程也充满诚意,但味道也成正比;虾仁与鸡肝味道出奇地配合,而沙律酱汁正好中和过多的油腻感,真心推介之作。 「上汤浸豆
「上汤浸豆苗」系出面都好常见,但佢地整出黎味道鲜美,煮得岩岩好!
「鸡蛋焗鱼肠」卖相与坊间的鸡蛋焗鱼肠无大分别,但鱼肠份量十足,而除了鱼肠同鸡蛋外,仲加入了鱼肝,令菜式更加甘香味美。原汁原味最出色,如果怕鱼腥味的朋友也可略加些胡椒粉,记住要趁热食。

最后再点多个「椰汁鲜奶糕」,味道同卖相同出面大致相同。我对呢间既评价认真唔错,有兴趣既朋友可以去试下,新开张期仲有7折!
2017-02-07