2025-01-10
今日去咗间餐厅食个火锅套餐,真系有啲嘢想讲下。望住个小火锅,个谭仔汤底好好似平时食10小辣咁,上面飘住几片生菜、一旧油豆腐同埋一粒红卜卜嘅番茄,卖相都几靓。试咗啖汤,味道就有啲淡,感觉好似清水咁,冇乜鲜味,可能要落多啲调味料先得。再讲下配菜,生菜新鲜爽脆,油豆腐吸咗啲汤汁,不过吸得唔够入味。肥牛片睇落去都几靓,雪花纹路清晰,不过煮完之后有少少韧,口感差咗啲。个白饭就正常啦,软硬适中。酸菜同芫荽呢,酸菜够酸,开胃,但系有少少咸;芫荽新鲜,不过唔系个个都钟意。餐厅环境都几舒服,座位宽敞,价钱就中等啦。总体嚟讲,呢个套餐就普普通通,味道有啲欠缺,不过如果想食清淡啲嘅话,都可以试下嘅。下次可能要试下其他米线,睇下会唔会好食啲。