2022-05-23
醉爱抹茶 Salisterra X Matchali Afternoon tea🍴咸点打头炮系 - 松露芝士泡芙,松软口感食落好舒服,松露味香而不浓,刚刚好。不过如果可以大件d就好啦 😆 🍴鸭肉甘脆伴梅子汁 - 非常酥脆,层次感分明,鸭肉味香且浓厚,个人认为乃上佳之作😋;不过梅子汁味道就唔凸出。🍴蘑菇批 - 剁得好细且均匀,口感好好,酥皮油香无掩盖浓浓既菇蕈香,平衡做得唔错。🍴烟三文鱼沙律伴裸麦包 - 造型别致,味道正常发挥无咩特别惊喜。呢个煮法黎讲感觉有少少dry。如果可以多d酱汁系个烟三文鱼沙律度会好d。🍴脆炸牛尾丸子 - 正常发挥,牛味香浓。🍴迷你抹茶橘子冬甩 - 脆脆地几过瘾,稍稍似港式沙翁。🍴抹茶焦香芝士蛋糕 - 迷你既份量刚刚好,芝士味香浓,同时唔会抢左抹茶香。美中不足系“焦香”呢个部分真系唔多觉,可以狂野d,焦香d?😂🍴焙茶柠檬香梨挞 - 可能整体太甜,焙茶味被掩盖左,有少少失望。个cream好smooth,不过焙茶甜品个人都系觉得配合沙沙既口感会有feel d。🍴黑芝麻抹茶红豆泡芙 - 整体感觉都系偏甜,尤其抹茶红豆酱既部分;既然有黑芝麻,感觉可以利用更多黑芝麻甘香呢个
🍴脆炸牛尾丸子 - 正常发挥,牛味香浓。
🍴迷你抹茶橘子冬甩 - 脆脆地几过瘾,稍稍似港式沙翁。
🍴黑芝麻抹茶红豆泡芙 - 整体感觉都系偏甜,尤其抹茶红豆酱既部分;既然有黑芝麻,感觉可以利用更多黑芝麻甘香呢个特点,达至平衡整体甜度。
茶饮叫左 Matchali Iced Matcha Latte,味道唔错,不过如果可以浓d会更好;因为奶味的确抢过抹茶味好多。呢个下午茶整体感觉良好 💪🏻 尤其咸点,样样皆精。唯甜品的确稍微过甜。茶类甜品都系多带甘香会更好。用餐环境舒服,加上维港景😍确系正。