2022-05-24
.📍Cats' Eye Bistro📍#馒头去湾仔 #馒头食日本菜------------------------------1️⃣ 咖哩猪肉+浓茄牛肉+和牛汉堡蛋包饭 ($114)呢度嘅咖哩猪肉令小编略有失望,因为咖哩质地太稀,辛香料味道偏淡🧐,只感受到甜味,而且猪肉得2-3片,切得偏碎,口感少干;好在红萝卜同洋葱煮得够软腍,容易入囗。至于浓茄牛肉就做得唔错,食到有唔少茄蓉,唔系坊间𠮶种斋得酸味,味道甜甜哋,有啲似红酒烩牛膝😆,牛肉煮得软腍入味,份量相对猪肉多,建议有兴趣嚟食嘅朋友仔嗌呢个酱汁。呢度嘅蛋包饭同和牛汉堡反而令我有啲惊喜,鸡蛋炒出嚟嘅皱褶纹理几靓😍,固体中带有足够嘅蛋汁,口感够滑,蛋香同奶味互相平衡,加埋酱汁,送饭一流。 牛汉堡足足有一个拳头咁大,表面煎得好靓,带有焦香,牛肉鲜嫩,味道非常之浓郁🐮,亦锁住到少少牛肉汁,整体口感就比平时食嘅美式汉堡松散软腍,重点系佢哋嘅红酒烧汁都调得好香浓,配呢个日式和牛汉堡啱啱好唔会过油。整体而言,佢哋嘅酱汁味道就比较普通,但系和牛同蛋包饭就喺水准之上,加上食物够大份,所以我都愿意畀一个高少少嘅分数。◾评分:7.8/10-----------
1️⃣ 咖哩猪肉+浓茄牛肉+和牛汉堡蛋包饭 ($114)
◾评分:7.8/10
2️⃣ 忌廉鸡肉+浓茄牛肉蛋包饭 ($88)
小编认为友人拣嘅忌廉鸡肉酱汁系咁多款之中最好食, 忌廉creamy,奶香同盐嘅balance做得唔错,鸡肉亦足够滑身,配埋挂汁一流嘅西兰花, 每一啖都感觉到香浓嘅奶味🥰,推荐!
◾评分:7.9/10
🔸整体评分:7.8/10