2022-07-07
好几年前,同屋企人食过尖沙咀Marco Polo𠮶间夜上海,只记得当时觉得几好味,但系冇再去食过。而男朋友喜欢吃中菜,所以生日饭就去夜上海啦❤️ 古法烟鸭蛋(熏蛋)🥚 $28好味😋蛋黄质感超好,味道亦刚好! 不过一人半只已经好足够,一只可能会太漏。 稻草扎肉🍖 $40好入味,用块包夹住食,再加埋d汁,好满足😋😋 不过如果肉再多少少肥膏嘅话,口感会好啲。 龙须鱼丝🐟 $360夜上海signature dish⭐️ 呢碟鱼丝要手工好而且步骤繁复,诚意一定满分,味道都唔错,上海菜来讲略为清淡,鱼肉结实👍🏻👍🏻 杨州炒饭🍚 $85男朋友系一定要食饭嘅人,所以叫咗碗杨州炒饭俾佢食😂😂 我食咗一啖,都几好味,但唔需要食饭嘅人其实真系可以忽略佢😂😂 火腿津白🥬 $188无特别,普通发挥,卖相亦一般🙈 煎锅贴🥟 $80个底煎得够脆,但肉汁少,唔系特别出色,可忽略。 小笼包🥟 $80比锅贴好味,正常发挥,唔系特别出色🤷🏻♀️ 员工服务态度几好,做嘢爽快,又会介绍菜式俾我哋,不过门口长期冇人带位,等咗一阵先有人行出来,可能疫情关系,员工人手唔够,但我觉得都系可以大家互相体谅的❤️💯 店舖环境很好,枱与枱之间好阔
古法烟鸭蛋(熏蛋)🥚 $28
杨州炒饭🍚 $85
杨州炒饭
火腿津白🥬 $188
火腿津白
无特别,普通发挥,卖相亦一般🙈
煎锅贴🥟 $80
煎锅贴
个底煎得够脆,但肉汁少,唔系特别出色,可忽略。
小笼包🥟 $80
小笼包
比锅贴好味,正常发挥,唔系特别出色🤷🏻♀️
店舖环境很好,枱与枱之间好阔落,又干净,而呢间分店系比较光猛,之前去Marco Polo𠮶间系好暗嘅,装潢方面都系固有中国古典路线。
因为好多人都话有隐藏收费,我就直接比张单大家睇吓,蔗汁、薏米水、酸菜都有收钱,不过都系有限钱,如果大家好抗拒的话可以试吓问员工,我就无乜所谓。
总结:由于已经唔记得当年觉得嘅好味系有几好味,所以冇期望就冇失望😆,今次再食唔再觉得好好味,食物尚算中上,但唔系顶级,服务态度优质,环境舒适,地理位置方便。