餐厅: 珍珠皇宮印度餐廳
资讯:

星期五晚想食印度嘢,心血来潮一闯重庆大厦😆。不过我哋事前当然做足功课,上网揾定食边间,见到「珍珠皇宫印度餐厅」订枱有85折就试吓。一踏入大厦,就有一众印度餐厅嘅宣传单张递到面前🙈,好彩见到珍珠皇宫嘅代表,然后就跟随佢上一楼。餐厅环境干净整齐,并无一大浸味,另外仲有得睇世界杯添,哈哈。店员们几亲切,而且好似识用广东话沟通👍。餐牌设计图文并茂,最重要系有中文,咁就唔使查字典或者求其拣。Tandoori Platter混合肉烧烤拼盘($178),印度烧烤出名香口,用铁板盛上,热辣辣🔥。拼盘蕴含四款肉,包括印度烧鸡、免治羊肉卷、烤鱼块同埋乳酪腰果汁烧鸡,每款各两件。🍗烧鸡有两款口味,一浓一淡,我钟意乳酪汁𠮶款多啲,大大啖肉。🐟烤鱼块蘸上黄椒粉,鱼肉满有弹性。羊肉卷用免治肉整成,富香料味,羊膻味适中。Butter Chicken牛油烤鸡($108),🥘呢款咖喱汁好惹味,并混入蕃茄同乳酪,辣度温和兼唔会太重口味。但如果钟意食辣,就应该要拣第款喇。🐔无骨鸡件约有十嚿,肉质细嫩,同烧鸡唔同,系另一番风味。Palak Paneer芝士菠菜($88),我并唔系第一次食呢道菜式,不过餐厅嘅出品令人印象深刻,
牛油烤鸡
芝士菠菜
Palak Paneer芝士菠菜($88),我并唔系第一次食呢道菜式,不过餐厅嘅出品令人印象深刻,因为菠菜份量多🌿,打得够溶,唔会过稀,食食吓仲渗出微微辣,就咁食或者伴薄饼食都得。同时,佢加入咗洋葱粒同茅屋芝士🧀,食落口感唔单调。
杂锦薄饼
Bread Basket杂锦薄饼($65),🫓薄饼篮有七至八块Naan,拎上手暖笠笠,未食都知质感软熟。薄饼款式有两至三款,我估计应该有原味同蒜蓉,但始终估估下,所以我建议散嗌两份,咁就可以食到心仪嘅款式!
印度番红花杏仁雪糕
Kesar Kulf印度番红花杏仁雪糕($55),店员留意住我哋几时食完主菜,就主动适时送上甜品。🍨印度雪糕口感偏淋,冰感一般。佢系由炼奶整成,所以甜甜的🥛,带点杏仁香,都OK。番红花味道唔出,但就化身成天然嘅食用色素作点缀。
玫瑰奶昔
Rose Lassi玫瑰奶昔($38),呢度嘅奶昔有多款口味,我拣咗玫瑰味🌹,呈粉红色💕,几靓。奶昔酸酸哋,好开胃,玫瑰糖浆第一啖饮落偏甜,但捞匀之后又自然返。
总括嚟讲,重庆大厦入面嘅珍珠皇宫好高质🌟,无论食物味道、定价、环境定服务都令人满意。如果想试吓正宗嘅印度菜🇮🇳,不妨帮衬呢度啊!
牛油烤鸡
芝士菠菜