2018-01-08 769 浏览
夜晚7点几熊大陪熊妹去雅籣中心攞眼镜,念紧食咩好,去左2楼个洗手间, 经过和民,俾个餐牌吸引左,就即兴入去喇。熊妹好耐无食过和民喇,记得中学个时和民风靡一时,开左好多分店,门口往往好多人排队,当时的熊妹都曾为佢著迷架,生日节日起兴都会约人食和民庆祝,钟情于佢日本菜式小食多,味道又大众化,价钱又合理。咁耐无黎, 起码都有5年喇,菜式一定有不同喇。咦,依然有和民沙律㖞, 招牌菜应该不会删去的。仍然系有熊妹依然喜欢的吞拿鱼酱, 再配上鸡蛋,生菜,芝士,红萝卜丝,熊大喜爱的蟹柳,加埋熊妹新宠的牛油果粒呀!不过得3,4小粒。成个沙律都好夹,捞上日式芝麻酱,简直系熊大熊妹的恩物。熊妹奉给熊大的沙律,yayaya。前菜再叫左三文鱼刺身, 有4块,一般刺身size,厚薄适中,加上wasabi 豉油,肉质都几新鲜,ok的。黎到居酒屋,紧系食啲居酒屋的特色主食喇。叫左个牛肉寿喜烧,细的,系日式传统锅汤底,甜甜地,即吉野家边炉个款,锅物有几牌肥牛,感觉肥肉部位多点,熊妹唔喜欢肥,再有娃娃菜,金菇,一件豆腐,一件冬菇同一只生鸡蛋原只上。 细心的熊大系熊妹忘于食不停期间已经打散鸡蛋倒入锅内,赞。 抵奖熊大价值$

咁耐无黎, 起码都有5年喇,菜式一定有不同喇。

咦,依然有和民沙律㖞,
招牌菜应该不会删去的。
和民沙律

仍然系有熊妹依然喜欢的吞拿鱼酱,

和民沙律

熊妹奉给熊大的沙律,yayaya。

三文鱼刺身

黎到居酒屋,紧系食啲居酒屋的特色主食喇。

牛肉寿喜锅

。 抵奖熊大价值$12一碗白饭,饭桶都系要装饭的
,哈哈。

大板椰菜烧

最后,但不代表不重要,压轴出场的大板椰菜烧,正呀,入面有芝士同蛋,虽然唔系好彭湃,无流心涌出,椰菜都唔算多,但大板烧精髓的烧汁同沙律酱的配撘已经系无得弹。

埋单$280,都几抵食呀,服务都几好,上菜好快,叫左10分钟,食物几乎上齐,又会不时加茶,唔错。

熊大话呢餐全部都系熊妹喜欢食的,其实每餐熊妹发板点餐都系熊妹的喜好喇。嘻嘻!
下次可以试下佢的串烧同新品芝士炸鸡腿,都系熊妹大爱的。
记得以前觉得好惊奇
,系和民点餐,侍应会跟照日本人文化,跪在客人旁边写单,而家好似无左呢种规矩,都系一般企系身边写单,时代变迁,制度都转变了。
2018-01-07
三文鱼刺身