早前听朋友讲话喺元朗锦绣大道有间酒家叫「新明苑园林海鲜酒家」有道招牌菜非常好食同出名,所以我们今日下午就特意去饮个下午茶!一去到见到门口有超多人排队等位饮茶,我们都等咗一段时间先有位,心谂咁多人都嚟帮衬,啲食物出品都应该几好!一坐低我们分别叫咗一啲点心同朋友重点推介嘅鲜菠萝咕噜肉,等咗一阵我们充满期待嘅鲜菠萝咕噜肉终于嚟喇!一上碟店员就同我们讲话啲菠萝系新鲜即开,他们绝对唔会选用罐头菠萝,所以食落特别清甜,卖相亦十分吸引,食第一啖咕噜肉就已经令我们觉得相当兴奋,因外层炸得极之酥脆薄身,唔会系厚厚嘅炸粉,肉质非常松化软滑,酱汁嘅酸甜度亦调教得恰到好处,唔会过甜或过酸,值得一赞!但最令我们更加赞赏嘅系,我们同朋友闲聊咗一阵同分别食吓其他点心,都差唔多有一个钟多啲,本来以为啲咕噜肉嘅外层会变到谂晒,点知一咬落去都仲系咁松脆,真系令我们觉得惊喜万分,而且本人系超级钟意食咕噜肉,所以就更加觉得满意,而且份量十足,系本人重点必食推介!

鲜菠萝咕噜肉
鲜菠萝咕噜肉