2022-11-06 4997 浏览
要说吃放题的巅峰,一定是大学时期,几乎每隔2星期都去1次,而且间间放题店都想试,完全冇筛选过。人大咗就唔同,个胃冇咁劲,质量就变咗好重要嘅因素。今次喺旧同事推介下,就嚟咗金钟嘅呢一间高级放题餐厅。刺身:三文鱼、油甘鱼、吞拿鱼、剑鱼腩、甜虾、希灵鱼、带子、北寄贝等等都应有尽有,质素唔错,新鲜厚切。特别啲嘅仲有爽口酒煮荣螺片刺身、比较贵价嘅赤贝刺身、少见嘅花海蜇刺身、香甜蜜汁鲍片、个人好中意嘅泰式生虾同赤虾刺身等等。烧物:质素同样有水准,烧菠萝香甜多汁,烧翠玉瓜爽口非常,蒲烧鳗鱼鱼脂丰腴,比目鱼西京烧亦系鱼肉柔嫩有弹性,仲有蒜蓉酱烤扇贝、黄金酱烧开边虾等等亦系回本之选。天妇罗及炸物:最钟意当然系放题必食嘅紫心香芋丸、虎虾天妇罗亦值得推荐,虎虾爽口,炸皮薄脆,亦唔会太油腻。熟食:佢地嘅熟食亦系成餐自助餐嘅精髓之处。金牌红烧乳鸽皇非常精致,乳鸽外脆内嫩、吉品鲍汁扣花胶厚厚绵绵,有骨胶原满满嘅感觉。殿堂宴客醉鲍鱼则满满酒醉香气,仲有辣酒煮黄金螺亦值得推介一番,螺肉紧实,几新鲜。

刺身

烧物: