2021-03-12
最近转左去金钟返工,呢边lunch嘅选择已经唔算多,想揾到抵食嘅就难上加难。今日同同事行到去海富嘅2楼,发掘到原来有个专门卖外卖饭嘅角落,大约有四至五间店舖,而我哋随机咁拣左呢间美乐小食嚟试。店舖的门面十分简洁,感觉比较偏向住家𩠌嘅感觉,门口贴住每日嘅菜单。食物嘅选择就系自选两𩠌饭($46),每日大概有8款选择。今次分别拣左叉烧配杂菜同埋韩式泡菜猪肉配杂菜,同事另外仲加左个糖水。饭嘅卖相都算唔错,叉烧望落去似太瘦但食落又几够淋,而泡菜猪肉味道亦相当惹味,但味道就唔太似韩国味嘅泡菜猪肉。汤同糖水方面味道做得唔错,唔会太味精汤;糖水嘅甜度都岩岩好,食落带点滋润,但唯一美中不足系唔够热。整体来讲,以咁嘅价喺呢区都已经算性价比高,食到简简单单嘅两𩠌饭又有汤水饮。