2024-06-02
📌 牛之锅 - 铜锣湾坚拿道西10号冠景楼2楼A号舖🗓(29/5) 星期三 ⏰ 晚上6点左右 💈特式:虽然已步入夏天,但系香港地不论火锅或放题,一年四季都系咁受欢迎,如果间餐厅可以有齐两样就更加吸引啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:佢地晚市放题任食2️⃣个钟,星期一至四仲可以💥无限时任食,收费就分左A/B/C 3️⃣个等级,食材同食物种类当然会有所分别,最贵个set会有新鲜骟牯牛/美国和牛/牛小排,刺身选择亦都更多,但我今次就先拣左个中间价嘅🅱️餐试下先,等我讲吓🎌🍲味道先......🅱️晚市B餐 $2️⃣7️⃣8️⃣ - 呢个价钱已经包左8款刺身,近20款火锅配料,自助区仲有近30款火锅丸类/蔬菜,30款以上串烧,超过15款甜品任食,总共超过100款,真系无可能每款都试晒。🥘汤底 - 汤底种类就有10款选择,虽然款式比较大路,但都算几多选择,汤底仲系一人一锅,我地就拣左椰香沙嗲锅同寿喜烧汤,贪佢同大部分食材都会好夹。🐮牛类 - 🅱️餐有3款不同牛种类可以任食,包括美国极上牛/澳洲牛肩胛肉眼/美国肥牛,当中我最推介系牛肩胛肉眼,牛肩胛入口淋滑有肉味,而且每碟质素好平均,另外两款表现都唔错。肉类处理
🗓(29/5) 星期三 ⏰ 晚上6点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
肉类处理方面亦做得几好,每碟肉上到枱系可以轻松逐片夹起,唔会雪到实晒,又或者过份解冻到痴埋一叠。
🐷🐐🐔猪羊鸡类 - 猪羊鸡就和有1️⃣款,澳洲羊肩肉/特选豚肉/五香鸡件,我就净系试左羊肩肉,表现都唔错,羊味突出,但臊味唔重。
🦐🐟🐙🦑海鲜 - 海鲜有期间限定嘅乳山生蚝同原只鲍鱼,仲有韩国蚝/海虾/日本帆立贝/台湾鲍片/大白蚬,整体都几新鲜,海虾几大只同无雪味,鲍鱼就叫亲每转都咁靓,推介回本位。
火锅配料 - 落单同自助区加埋嘅火锅料都唔少,当中比较有特式及推介嘅有,例如八爪墨鱼滑/家乡蛋角/台湾鸭血/鸡子等等。
🐟刺身 - 刺身大部分都系放题常见嘅款式,但质素真系唔错,每款厚度都适中,当中最推介就系三文鱼/带子/甜虾/赤贝,尤其是甜虾,大只又鲜甜。
🍢串烧 - 串烧选择都好多,我就无办法逐样都试,不过都试左十多,味道同串烧专门店都不相伯仲,当中必食同回本位一定系猪大肠/鸡心/牛舌/鸡软骨/鸡肝/海虾/鲍鱼,而且佢哋每枱都有个炉仔庆住,避免d串烧冻左唔好食。
🍨甜品 - 以任食嚟讲,佢地甜品种类都算多选择,相信佢地对自己餐厅嘅甜品都有一定信心,每款都好吸引,但真系太多试唔晒,只系试左当中4~5款,其他就留返大家自行发掘了。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品都系自助形式,自行出去大雪柜度攞,包括多款啤酒,连日本啤酒都系任饮,仲有其他玻璃樽装汽水,自家制手打柠檬茶同白桃乌龙茶,咖啡机同其他大路饮品等等,整体选择好多,尤其适合钟意饮酒嘅朋友。
🍽环境:餐厅占地都几大,有不少卡位,坐位非常阔落舒服,此外出面酱料区同自助区好大,分类又整齐,同埋都keep得好干净卫生,餐厅整体光猛企理。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:餐厅主力用QR Code落单,而且每次落完单,除左串烧类,其他野都系5分钟内就到,十分有效率,亦无漏单/扣单情况出现。
💰💸价钱:系铜锣湾区连埋加一都只系$3️⃣0️⃣0️⃣/人,就可以任食火锅同咁多款串烧,仲要无限时,加埋有日本啤酒任饮,质素又好,价钱绝对系抵。
🐲💬总结:我觉得呢间火锅放题店质素真心唔错,尤其钟意食串烧同饮酒嘅朋友一定好适合,可以食得开心饮得尽兴。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❣️