2020-11-13
-Shari Shari Kakigori House 氷屋 @sharishari_hk 见到张相咁有日本风情🇯🇵,系米以为我去咗日本京都呢~(我都想呀,超挂住日本😩)其实呢间系人气日系冰品小店🍧Shari Shari,佢地既茶味刨冰好高质!系我作为茶控既首选啦~点解?因为我第一次去食系试期间限定既Strawberry Yogurt味觉得伏😔但之后再同朋友试佢既焙茶味就完全被惊艳到🤯今次再试抹茶又系好味到不得了,所以Main pick都系拣茶味🙈(除非有其他更特别既口味🤪)遇到好野当然要share俾大家,顺便为佢平反下!😤——————————————抹茶忌廉焦糖味($90)Shari Shari既刨冰并非牛奶冰,而系用由日本进口既水所制成既冰🤩主要靠淋上不同既酱,作出不同味道变化~刨冰既质感绵密,食入口唔会硬掘掘,反而入口即化☺️今次叫既系抹茶忌廉焦糖味💁🏻♀️最顶层有焦糖脆珠同鲜忌廉。满满既抹茶酱均匀地覆盖整个冰品🤩虽然抹茶浓度未到回甘,但因为有大量抹茶酱,所以整体抹茶味十分足够,即使食到最底都唔会被冰水沟淡变到淡某某👍🏻焦糖酱份量亦刚刚好,唔会过份甜腻又能够与抹茶味互相配合💕所以食
Shari Shari Kakigori House 氷屋
@sharishari_hk
遇到好野当然要share俾大家,顺便为佢平反下!😤
——————————————
抹茶忌廉焦糖味($90)
刨冰既质感绵密,食入口唔会硬掘掘,反而入口即化☺️
今次叫既系抹茶忌廉焦糖味💁🏻♀️最顶层有焦糖脆珠同鲜忌廉。
焦糖酱份量亦刚刚好,唔会过份甜腻又能够与抹茶味互相配合💕所以食完都冇咩罪恶感,反而几refreshing👼🏻✨
刨冰内混入消化饼干碎,增加整体口感😋
唔好睇佢size细细个,两个女仔share食都几饱下🙈
‼️蚊子提提你(⊃。•́‿•̀。)⊃
➪虽然小店冇加一,但有每人最低消费$40哦
➪店舖只收现金,去之前记得禁定现金,唔好去到要帮人洗碗啊😝
——————————————