2023-02-26
见到最近咁多人去日本又咁多美食相,真系令我好心动😍睇睇下又发现原来香港都有间好有实力嘅Omakasa ✨ 去到不论室外家室内,感觉就似处于闹市中一处恬静的自然气息🏝️食品好精致,睇得出厨师系精心制作🥰山之御膳 日本产云丹拼盘北海道出产有五种不同县出产的海胆✨精致到犹如仙境般☁️ 包括清甜嘅宫城 、味道及质感都较浓厚嘅浜中町、鲜美嘅北方四岛、用新鲜紫菜搭配嘅根室和三文鱼籽做点缀,充满鲜味嘅行尻岛😋😋😋厨师发办前菜三点装饰似在石滩岸边开始,准备探索呢个海洋世界🥰💫北海道活帆立灸烧后连配菜一齐食~焦香又爽口弹牙,口感丰富👍🏻💫北海道小长井牡蛎搭配青柠啫喱、萝卜及葱花~爽口鲜甜,肉质肥美😋👍🏻💫毛蟹蒸熟后拆件~配酸甜嘅柚子啫喱,好醒胃✨虾夷鲍酒蒸肝酱14度清酒喷完后会更清甜,食落唔会好重酒味,反而鲜甜味更突出💕肝酱、宝塔椰菜花等珍贵食材制作而成‼️鲍鱼意外地好软糯弹牙,肝酱细滑鲜美💕季节刺身💫深海池鱼配特制酱汁,肉质细腻爽口,愈食鲜甜味愈明显🥰💫牡丹虾用佢自身虾头整成嘅虾膏酱✨好甜美嘅牡丹虾搭配丰腴甘香嘅虾膏,口感细绵又爽口💞💫北寄贝肉质爽口,配日本柚子皮及鱼骨熬制嘅豉油,突显鲜味😋💫𫚕鱼腩油脂中
山之御膳 日本产云丹拼盘
北海道出产有五种不同县出产的海胆✨精致到犹如仙境般☁️ 包括清甜嘅宫城 、味道及质感都较浓厚嘅浜中町、鲜美嘅北方四岛、用新鲜紫菜搭配嘅根室和三文鱼籽做点缀,充满鲜味嘅行尻岛😋😋😋 厨师发办前菜三点
装饰似在石滩岸边开始,准备探索呢个海洋世界🥰
💫北海道活帆立
灸烧后连配菜一齐食~焦香又爽口弹牙,口感丰富👍🏻
💫北海道小长井牡蛎
搭配青柠啫喱、萝卜及葱花~爽口鲜甜,肉质肥美😋👍🏻
💫毛蟹
蒸熟后拆件~配酸甜嘅柚子啫喱,好醒胃✨ 虾夷鲍酒蒸肝酱
14度清酒喷完后会更清甜,食落唔会好重酒味,反而鲜甜味更突出💕肝酱、宝塔椰菜花等珍贵食材制作而成‼️鲍鱼意外地好软糯弹牙,肝酱细滑鲜美💕 季节 刺身
💫深海池鱼
配特制酱汁,肉质细腻爽口,愈食鲜甜味愈明显🥰
💫牡丹虾
💫北寄贝
肉质爽口,配日本柚子皮及鱼骨熬制嘅豉油,突显鲜味😋
💫𫚕鱼腩
油脂中带有鲜甜,肉质带有弹性✨
💫大吞拿鱼腩
味道比较浓,而肉质细腻~有入口即融嘅感觉🤩
锅物:鳕埸蟹亀甲锅
清甜嘅蟹汤,带有鲜味😆北海道鳕场蟹,肉质软滑,鲜味十足‼️蔬菜卷用绍菜吸满汤汁🥰 柚子雪葩
中场会有特别甜品时间🥰清新嘅柚子✨可以清清口味再食过~ 精选寿司五贯
💫真鲷
上面有真鲷嘅渍物,双重口感又烟靭😆
💫间白
配有三色渍,肉质望落粉嫩通透,食落爽口😋
💫金目鲷
烧过后油味更加突出🤩配芽葱及柚子胡椒~
💫左口鱼鱼边
烧香味油份比较突出,配梅酱鲜腻👍🏻
💫虾
用虾膏点缀,鲜味double 又爽口💞 A4宫崎牛厚烧 圣护院芜菁 牛肝菌
系好特别嘅用日本禾干草将牛肉熏到三成熟‼️A4宫崎牛好厚肉粉嫩,牛味浓郁,食落肥而不腻🥰用牛肝菌汁,配菜有芦笋、车厘茄、圣护(日本萝卜)👍🏻 特浓上海蟹拌后文稻亭 10年陈意大利黑醋
蟹粉会一直加热确保系最佳状态✨会有三款唔同年份嘅黑醋供选择~加黑醋可以醒胃,醋嘅酸甜度可以自由选择👍🏻配嘅系幼身乌冬,好挂蟹粉,好鲜美好满足😋 和风鲜果雪糕拿破仑
听说系得奖作品,食落真系有惊喜🥰用熊本士多啤梨,中间系椰子雪糕~拿破仑超松化‼️
第一层食士多啤梨拿破仑🍓再食第二层椰子雪糕拿破仑,由清甜松化到冰冻清爽嘅口感变化,几特别💞