2004-05-16
以前如果在东区和朋友吃粤菜晚饭都会首选太古城的西苑, 最近在杂志上看到介绍铜锣湾西苑的盐焗鸡才知道这边有分店, 想必是新开的吧!未试过西苑的午市点心, 午饭便想著去铜锣湾试试, 招呼不错, 摆位好像有迫, 不似太古城那边舒服, 舖租贵? 见点心纸上竟然以小笼包为招牌菜, 叫作“西苑小笼包”. 粤菜酒家舍虾饺烧卖而押注于上海点心, 想必己有相当造艺, 近期劲爱食小笼包, 当然一试, 再看点心纸上还有四川担担面, 鱼汤米线之类, 开始有点奇怪的感觉, 真有本事样样都做得好吗? 咦? 居然有仲有”瑞士汁陈村粉”, 又即本睇下佢地有乜新搅作!西苑小笼包甫登台, 抢著便要尝尝看, 一啖咬落去, 乖乖不得了…………好吃吗? 不是味道的问题, 全人类都望住我, 桌布上的弹道痕迹清晰可见, 爆浆了, 失礼死人啦! 唉, 又一个哗众取宠, 学坏手势的点心师傅, 一句皮薄汁多, 个个就搏命灌汤, 搏命压到块皮纸咁簿, 咁就系厨艺?瑞士汁陈村粉, 睇唔倒一滴瑞士汁, 食唔倒半丁点瑞士汁味, 衹系轻轻捞过少少汁, 究竟个厨想点? 干脆叫做干炒陈村粉啦, 何苦拉人地裙自己脚呢?其他点心, 衹能说普普通通. 其实
其他点心, 衹能说普普通通. 其实西苑都算系一家有D口碑的粤菜酒家, 唔系二打六, 无必要搅到咁哗众取宠, 家阵虾饺烧卖广东点心都未企稳, 又整上海野, 又整四川野, 重整埋豉油西餐, 咁咪即系百菜一味!
对西苑的印象一直几好, 仍然俾个笑面啦!
PS: pl add 西苑酒家2882 2110 铜锣湾恩平道28号利园二期一楼101-102室粤菜