2021-07-14 1092 浏览
🎏 港岛吃货系列— 卤友记✨ 有啲惊喜嘅新开张铜锣湾小店🤭#90cp铜锣湾篇 #90cp台湾篇➖➖➖➖➖铜锣湾不嬲都多嘢食㗎啦 早排食完via tokyo 路经见到呢一间新开嘅小店 主打食卤味同埋卤水汤底嘅嘢食😙 价钱亦都好亲民 所以就忍唔住试吓佢咩料🤭美味指数 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️环境指数 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服务态度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指数 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星为满分💯)✨ 台式酥炸鸡扒饭 $54讲到台湾嘢绝对唔少得酥炸鸡扒🐓 酱汁方面我就叫咗瑞士汁 真系果然无拣错🤤 首先佢嘅鸡扒都算嫩 虽然个皮唔算劲脆 但系个瑞士汁已经盖过左呢一点🤤🙌🏻 个汁甜甜地 送饭食真系一流 而且个鸡扒其实本身都唔错 呢个咁嘅配搭绝对系男人最爱😏 ✨ 招牌大卤面 $54讲到明佢出名食卤水嘢 咁当然要试吓佢嘅卤水汤面啦🤣 配料嘅种类都算多 有四五粒鱼蛋仔 两块牛展 仲有豆腐同埋萝卜😆 汤底冇想像中咁咸 都OK 最正嘅唔使讲一定系萝卜🥰 sok晒啲汁劲入味 真系冇得输!! 至于牛展作为主菜嚟讲其实都唔错 肉质都算林 如果佢可以再厚一啲咁就仲正😙🔸 盐炸墨鱼丸 $2
🎏 港岛吃货系列— 卤友记✨ 有啲惊喜嘅新开张铜锣湾小店🤭
#90cp铜锣湾篇 #90cp台湾篇
➖➖➖➖➖

美味指数 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
环境指数 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服务态度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指数 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星为满分💯)

✨ 台式酥炸鸡扒饭 $54
台式酥炸鸡扒饭

✨ 招牌大卤面 $54
招牌大卤面

🔸 盐炸墨鱼丸 $24
相比起主菜嘅话可能佢会比较失色🙈 佢嘅鱼蛋口感唔算好弹牙 而且个人觉得椒盐可以再多少少会更好🤔 不过咁嘅价钱来讲性价比都算好高!!

🔸 芝麻汁鸡丝粉皮 $47
佢嘅份量都比想像中大🥰 鸡丝粉皮嚟讲佢算中规中矩 唯一嘅感觉系鸡丝同青瓜有啲太多🤣
芝麻汁鸡丝粉皮

💰Total: $179

✅ 食咗咁多嘢都唔使$200🤑 讲真喺铜锣湾呢个地段嚟讲性价比佢真系赢晒😌 重点系佢嘅主菜都唔错 真系冇得输!!

➖➖➖➖➖
📍 卤友记 (铜锣湾)
铜锣湾加路连山道5号地舖
台式酥炸鸡扒饭