2022-04-08
💎总评分:8.0/10-最近有间新开越南菜,装修落足心思,远远己经见到二楼嘅七彩灯笼🏮,红绿外墙同木枱凳好有越南风味,话说咁耐无去旅行,小编即刻嚟朝下圣先🇻🇳!餐厅一楼设有外卖专区,以家仲做紧外卖九折优惠!如果要同灯笼打卡就要喺二楼嘅室外位置📸,好似快飞咗一转越南咁呀!Menu上大部份嘅食材都系越南空运过嚟✈️,或者自家制,原全反映出餐厅对味道嘅执著!🚗 最新嘅停车场系世贸,不过讲到泊车优惠最低嘅一定系time square,行过去都唔算太远。1️⃣ 经典越南法包$98店员推介餐厅嘅法包🥖,除左佢系越南名菜之外,餐厅嘅法包有别于一般做法,系用米粉代替面粉,特别香米味😋,外脆内软。馅料有香茅猪肉、猪肝酱、腌萝卜🥕,酸青瓜🥒,经典嘅清新配搭,大份足料👍🏻!2️⃣ 鲜虾墨鱼炒檬粉伴虾仁 $138汤檬好普遍,但系炒檬粉就比较少有,檬粉系自家制👨🏻🍳,每日新鲜即做,小编觉得有D似米粉但系比较Q弹,口感湿润炒得唔油腻,配料有芽菜、葱丝、可惜虾仁有点不太新鲜🙈,相比下墨鱼片还可以。3️⃣ 即叫即制手工粉包 +$28跟餐另配嘅小食有两件,外皮比想像中拉得薄,晶莹剔透💫,包住肉碎、木耳等材料,配特制嘅越南酱汁,清爽
1️⃣ 经典越南法包$98
2️⃣ 鲜虾墨鱼炒檬粉伴虾仁 $138
3️⃣ 即叫即制手工粉包 +$28
跟餐另配嘅小食有两件,外皮比想像中拉得薄,晶莹剔透💫,包住肉碎、木耳等材料,配特制嘅越南酱汁,清爽健康🌱,绝对系考手工嘅一道美食👏🏻。
4️⃣ 班兰布甸法包配自家制椰子雪糕 82
餐厅嘅法包有甜食同咸食两种食法,甜食就好似最近hit爆嘅面包布甸咁🍮,香脆嘅法包塞满斑兰味custard🤤,做到流心嘅质感超滑溜,欣赏佢地嘅班兰味够天然一D都唔artificial☘️!伴随嘅雪糕又系自家制好有heart❣️,椰子味好重,同班兰味简直系perfect match💯!
5️⃣ 特浓炼奶咖啡 (跟餐)
越南菜必叫嘅饮品,咖啡传统跟炼奶☕,可以㨂甜度,冻啡嘅冰同咖啡分开上,要几多冰自己落🧊。咖啡味突出,尤其热饮更加幼滑,忆起之前去越南嘅感觉😋。
餐厅嘅室内环境固然系吸引位,食物水准都有惊喜🤩,由越南厨师主理,无论系main、dessert,甚至系饮品都好满意,近期必去新餐厅之一😍!
环境服务:⭐⭐⭐⭐
食物质数:⭐⭐⭐⭐