我去咗一间位于铜锣湾登龙街嘅高级日本菜居酒屋,叫做一泷。佢嘅装潢特别吸引,仿佛重现咗日本江户时代嘅风格,大量嘅枫叶挂吊喺天花上,加上仿日本城堡嘅墙身设计,真系有置身日本嘅感觉。座位方面,有啲座位用塌塌米嘅形式,需要食客除鞋先可以座上去,但系特别嘅系可以将脚伸入去枱下嘅设计,好贴心。如果你想欣赏枫叶,都有一行几张座位系枫叶之下,可以特别order。食物方面,除咗固定menu牌,亦有时令食物,厨师特别推介。刺身类别较多,有海胆、牡舟虾、帆立贝等鱼刺身质素高,鱼脂浓郁,入口快溶,值得推介。另外,鳗鱼鹅肝墨汁卷嘅用料特别吸引,味道好好。但系份量唔算太多,建议同朋友一齐试多啲款式。剌身方面,一泷极上活鱼刺皇 质素都非常高。除咗食物,一泷布甸 嘅造型好可爱,鸡蛋形既访透明玻璃器皿装住,甜度适中,份量较小。饮品方面,bubble iced tea 味道有少少似椰果,甜度适中,店员会系你面前用机器吹起一个半圆嘅泡泡落去饮品上,好有打卡价值。一泷嘅环境、服务及食物质素都非常高,值得推荐。服务方面,普遍侍应都好礼貌,有一位女侍应好健谈,亦为主动为食客介绍一D适合当日天气既食物,好细心。成餐饭都食得好舒服,

一泷嘅环境、服务及食物质素都非常高,值得推荐。服务方面,普遍侍应都好礼貌,有一位女侍应好健谈,亦为主动为食客介绍一D适合当日天气既食物,好细心。成餐饭都食得好舒服,好友善既态度令我同朋友感到好开心。
2023-03-28
  • 一泷布甸